Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
IMG_20211113_162740
IMG_20211113_162740

Florárium készítése házilag

Mit is fogunk elkészíteni? Mi az a florárium?

A florárium szó szerinti jelentése: a növények lakhelye. Ilyen értelemben tehát cserepes virág is lehetne florárium.
Floráriumnak azonban jellemzően az üvegbe ültetett növényeket, növénykompozíciót nevezzük. Ez az üveg lehet üveggömb vagy palack is, a florárium lehet nyitott és zárt is.
A kezdő floráriumkészítők számára a nagyobb szájú üvegek ajánlhatók, amikbe könnyebben, esetleg kézzel is bele tudnak nyúlni. Ezek lehetnek klasszikus uborkásüvegek, vagy elegáns üveggömbök is.

A palackkertek, az üvegpalackokba ültetett minikertek ugyan nagyon különlegesek, de elkészítésük nagy kézügyességet és türelmet igényel, vagyis ezeket csak gyakorlottabb készítőknek ajánljuk.
Mi készül tehát ilyenkor? Egy olyan minikert, szobai kert, amely abban az esetben, ha zárt vagy ha nehezen tud kijönni belőle a pára, akkor egy zárt ökoszisztémát alkot, amely hosszú ideig is el tud éldegélni locsolás nélkül. A vizet a florárium növényei számára a beültetéskor biztosítjuk.

Floráriumkészítés másfél percben:

Florárium tervezése

A florárium tervezése az üveg kiválasztásával indul. Attól függően, hogy mekkora üveget választunk, megalkothatjuk a kompozíciónkat. A kompozíció áll növényekből, sziklákból, üres területekből, ahová dekorkövet szórhatunk vagy mohával fedhetjük be.

A kompozíciónak nyilván fontos része az is, hogy milyen növények hozzáférhetők, mi az, ami beszerezhető.

Mini méretű növényekből nagyobb növényáruházakban egészen biztosan sok szukkulenst, vagyis szárazságtűrő növény találunk. Ezek a kaktuszok és pozsgások. Fontos, hogy amellett hogy legyen elég bátorságunk kaktuszokat ültetni (hiszen szúrnak…), még annak is nézzünk utána, hogy a szukkulensek később milyen gondoskodást igényelnek, hiszen nekik alapvetően nincs szükségük párára, vagyis számukra a nyitott florárium lesz megfelelő.
A párakedvelő mini növények választéka korántsem olyan széles, mint ahogyan azt Pinterest fotókból vagy külföldi YouTube videókból remélhetnénk… Magyarul hiába nézünk ki magunknak egy-egy párakedvelő növényt az interneten, elképzelhető, hogy egy nagyobb áruházban az a növény csak évente egyszer-kétszer megtalálható.

Fontos leszögezni, hogy a kicsi növény is megnő, még az is, amelyik alapvetően kislevelű, alacsony növésű, jellemzően talajtakaró növény…

A fentiekből tehát az következik, hogy a florárium tervezésének fontos szakasza az, hogy növényből mit fogunk tudni beszerezni, és ennek megfelelően abból kell gazdálkodnunk, amit meg tudunk venni. Éppen ez adja a kreatív tervezés izgalmas részét!

A florárium tervezésben már rögtön azt az alapkérdést is eldönthetjük, hogy rögtön buja dzsungelt szeretnénk vagy kicsit szellősebben ültetjük be a növényeket, hogy az előttük álló hónapokban legyen helyük növekedni. Ha az utóbbi stratégiát választjuk, floráriumunk akár egy évig is, vagy még tovább szép maradhat, hiszen a növényeknek lesz helye a növekedésre.

A kompozíció megalkotásában legyen szerepe a miniatűr tájalakítás olyan részeinek is, mint pl. a sziklák vagy a figurák, mini házikók stb.

Készíts rajzos vázlatot arról, hogyan képzeled a floráriumot!

blank

Florárium hozzávalók

A floráriumkészítés roppant anyagigényes hobbi. Bár úgy tűnik, hogy egyes összetevőit könnyű összeszedni akár egy kertes házból, de tudni kell, hogy egy ökoszisztéma roppant sérülékeny, és ha hosszú távra tervezünk, érdemes különleges, minőségi alapanyagokat beszerezni hozzá.

Üveg

Florárium üveg lehet egyszerű, használt, háztartásban előforduló üveg is, például befőttes üveg vagy nutellás üveg, de vásárolhatunk szebbnél szebb dekor üvegeket is.

Duna TV Nyár 23

Kavics vagy dekorkő

A florárium aljába ugynevezett vízelvezető (drain) réteget teszünk. Ehhez különféle színű és textúrájú kavicsokból válogathatunk.

Sphagnum moha

A floráriumban az optimális pára és ph érték létrehozásában nagy segítség a tőzegmoha (Sphagnum).

Sphagnum moha

Aktív szén

A szén a floráriumban a körforgás fontos szereplője, hiszen megtisztítja a floráriumot a bomlástermékektől, baktériumoktól, esetleges vegyszermaradványoktól.

blank

Földkeverék

A földkeveréknek is olyannak kell lennie, ami a növény igényeihez megfelelő, tehát különböző földet igényel a párakedvelő illetve a szukkulens. Bármennyire is vonzónak tűnik a megoldás, hogy a kertből szerezz néhány kislapátnyi földet, az ötlet később nem fog olyan jónak tűnni, amikor a sok munkával beültetett demizsonban giliszták és/vagy kártevő férgek jelennek meg.

Dekor kőszikla

Ez teljes mértékben az ízlésünk dolga! Akár megtehetjük azt is, hogy kirándulásainkon gyűjtött köveket, sziklákat teszünk be egy floráriumba, ezáltal szebb helyet biztosítva számukra.

Moha

A legjobb eredményeket a kiszárított, majd esővízzel bespriccelve életre kelő mohával érhetjük el. A kertből, betonról gyűjtött mohával lehet kísérletezni, de ez sajnos nem sok sikerrel kecsegtető projekt.

Mini méretű növények

Már a tervezés fázisában kiválasztottuk, hogy párakedvelő vagy szukkulens floráriumot szeretnénk készíteni. A kettőt ne keverjük, még akkor sem, ha az interneten akad olyan florárium eladó, aki pozsgást és párakedvelőt egy floráriumba ültetve kínál eladásra… Ismerkedjünk meg a növények igényeivel! Azt sem baj észben tartani, hogy fiatalnak minden növény kicsi, de alaptermészetét a mi kedvünkért sem fogja megváltoztatni. A nagylevelű monstrum villámgyorsan kinövi az üveget.

Floráriumkészítés eszközök

Csipesz

Attól függően, milyen magas üvegbe dolgozunk, hosszabb-rövidebb csipeszre lesz szükségünk. Itt a különböző csipeszeknek számos változata között válogathatunk. Attól függően érdemes választani, hogy melyiket gondoljuk a magunk számára leginkább kézreállónak.

Hosszabb bot, döngölő

A florárium rétegeinek ledöngölésére, tömörítésére szükséges egy bot, ami lehet egyszerű fadarab, de hurkapálcára erősített dugó is.

Papírtörlő

A készítés során sokszor kell letörölni az üveget vagy az eszközöket, ezért mindenképpen legyen a kezünk ügyében papírtörlő.

Tölcsér, akár házi készítésű

A tölcsér segítségével tudjuk a floráriumnak meghatározott részeire beszórni a dekorkövet, így szintén az üveg méretétől függően hosszabb-rövidebb tölcsérre is szükségünk lehet. Ezeket akár házilag is elkészíthetjük a nekünk megfelelő lyukmérettel.

Olló

Szükségünk lesz ollóra a növények metszéséhez is.

Permetező, esővízzel

A növények nagy része és főként az üveg felülete hálás lesz, ha szerzünk esővizet, és azzal permetezzük be a földet, illetve a mohát, a növényeket.

Florárium készítése lépésről

A florárium elkészítése nem ördöngősség, akinek türelme és kézügyessége van, némi gyakorlás után belejön. Csak az első a nehéz!

Növények beszerzése

Szerezzük be a növényeket! Attól függően, hogy mekkora üvegbe ültetünk, lehetséges, hogy egy-egy cserépnyi növényből csak egyetlen hajtásra lesz szükségünk.

Az eszközök előkészítése, az üveg mosása

Készítsük elő az összes eszközt lehetőség szerint egy nagy tálcára, vagy terítsük le az asztalt, hiszen földdel fogunk dolgozni, és bizony koszt is fogunk csinálni.
Hasznos, ha egy nagyobb dobozt is odakészítünk, ami a szemetesünk lesz. Szükséges lesz még egy doboz vagy tál a mohának, ahova be tudjuk áztatni. Ezt a munka elején már meg is tehetjük.

Az üveget mossuk tisztára akkor is, ha új üveget vásároltunk.

A florárium alján drainréteg kialakítása

A florárium legalsó rétegét drain rétegnek nevezzük. Ez szolgál a víz elvezetésére. Kavicsból vagy dekorkőből készül, és funkciója szerint ide fut le a földrétegen átfutó felesleges víz. Magasabb vagy alacsonyabb drain réteget is kialakíthatunk. Figyeljünk, hogy a kavicsok beszórásával ne törjük el az üveget.

Rétegek kialakítása: sphagnum, aktív szén, föld

Florárium különböző rétegeit egymásra döngölve hozzuk létre a növények lakhelyét. A sphagnum moha szolgál elválasztó rétegként. Az aktív szén pedig szűrő funkciót tölt be.

Növények beültetése

A növényeket óvatosan fordítsuk ki cserepekből, a gyökérről a felesleges földet rázzuk le, és óvatosan a földben korábban kialakított kis mélyedésbe helyezzük bele a növényt. A hosszú pálcával tudjuk ledöngölni, lenyomni a növényt, stabillá téve helyzetét. A növények stabil beültetése a munka legnehezebb része… A beültetést segíti, ha a földet bepermetezzük vízzel.

Dekorálás sziklákkal, mohával, figurákkal

A kompozíciótól függően előbb vagy később kerüljön sor a sziklák elhelyezésére, illetve a moharéteg beültetésére. Az esővízbe tett, szárított moha hamar feléled, így kisebb-nagyobb darabokban ezt már a föld felszínére is tehetjük.

Florárium DIY csomagok

Komplett florárium alkotócsomagokat is kínálunk, amelyekhez válogatnod sem kell, egyben adjuk az összes alapanyagot. Nézz körül DIY csomagjaink között!

Floráriumkészítés online videótanfolyam!

Több információt szeretnél? Látni is szeretnéd azt, amit olvastál?

Floráriumkészítés workshop

Saját tempódban, bármennyiszer végignézheted videótanfolyamunkat, ahol láthatod is a floráriumkészítés folyamatát és sok értékes tanácsot is kaphatsz.

Ha igényled a személyes segítséget, workshopjainkon találkozhatsz velünk!

Megosztás:

És a többi...