Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
zart_palack_parasodas
zart_palack_parasodas

Florárium párásodás

A floráriummal kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés a következő: párásodik az üveg, jó ez így?
A válasz röviden: a növénynek jó, mert párakedvelőt ültettünk az üvegbe. Neked talán kevésbé, mert nem látod a florárium belsejét. Vagyis próbáljuk megtalálni az egyensúlyt kettőtök igénye között.

A páralecsapódás és a párásodás kőbevésett törvényei

A hőmérséklet ingadozása hozza létre a páralecsapódást. Ahogy a szoba levegője hül vagy melegszik, az üveg belső és külső hőmérséklete között különbség áll elő. Ugyanakkor a floráriumban lévő levegő még szórt napsütésben is gyorsabban melegedhet, mint maga az üveg.
Ha napközben a lakás jobban felmelegszik, a florárium belseje is melegebb lesz. Éjszaka azonban a külső levegő gyorsabban hül, így reggel páralecsapódást fogsz tapasztalni.
Napsütésben a belső hőmérséklet nő meg gyorsabban, így lecsapódik a pára.
Ugyanaz a mennyiségű víz eddig is benne volt, csak nem látszott…

Ha egy üvegen lyuk van, azon ki fog menni a pára. Ettől a növény először csak szomjazik, aztán csörgősre szárad, még akkor is, ha eredetileg gondozásmentesként vásároltad a floráriumot. A “gondozásmentes, de X naponta locsold” nyilvánvaló logikai bukfenc.
A lyuk lehet szándékos, de adódhat olyan helyzet is, amikor a tető nem zár tökéletesen. Gondolhatnánk, hogy a parafa tető tökéletes megoldás, hiszen a borosüvegből sem tud kipárologni a nedvesség. A különbség, hogy az üveg szájába valamivel nagyobb átmérőjű dufgót préselnek bele, igy az valóban jól szigetel. A florárium tetejébe lazán beillesztett parafa tető azonban nem zár ilyen szorosan, sőt össze is tud száradni.

A floráriumnak NINCS szüksége szellőztetésre, friss levegőre – teljesen mindegy hogy mit mondanak sok hozzáértőnek tűnő forrásban. A florárium gázkörforgása erre a magyarázat. Vagyis a szellőztetés semmi mást nem tesz, mint utat nyit a víz távozásának. Logikus, hogy a túl hosszú vagy gyakori szellőztetés locsolás nélkül kiszáradáshoz vezet.

A növényed viszonya az egódhoz

Mennyit tolerálsz a növénynek? Megengeded neki, hogy akár az üveg teljes felülete lecsapódott apró vízcseppekkel legyen borítva? Mert számára ez tökéletes.
Egyezz ki vele 50 százalékban!

Mennyi ideig tart beállítani a pára kompromisszumos szintjét?

Ugye emlékszel, hogy egy növény beültetése után locsolni szoktunk? Ez a florárium esetében nem ilyen látványos, de az új helyét kereső növényke levelei kifeszülnek, helyezkednek. Beültetés után pár hétig biztosan nem célszerű megvonni tőle a nedvességet. egy hónap után már akciózhatunk.

Hogyan szabadulj meg a túl sok párától?

Egyszerűen töröld le a vizet az üvegről és zárd vissza a tetőt. Ha másnap reggel ugyanolyan sok vízcseppet látsz az üvegen, újra töröld le. Néhány nap után már talán nem is lesz zavaró számodra a pára mennyisége! Itt állj meg, és örülj, hogy párakedvelőid is jól fogják érezni magukat!

Összegezve:

  • A párásodás JÓ.
  • Ugyanabban a lakásban, ugyanazon a helyen a lakás hőmérsékletétől és a napsütéstől függően a floráriumban naponta többször is lecsapódhat a pára és kitisztulhat.
  • Szellőztetni tilos. A számunkra zavaróan sok vizet egy gyors törléssel célszerű eltávolítani.
  • A növény víz nélkül elpusztul.
  • A pára idővel a legkisebb lyukon is elillan.

Megosztás:

És a többi...