Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
moss-5484842_1920
moss-5484842_1920

Kokedama – a japán mohagömb

A japán minikertészkedés egyik különlegesen látványos eleme a kokedama, vagyis a mohagömb.

kokedama – szó szerinti jelentése: mohagömb. A növény gyökerére formázott és mohával szorosan körülvett föld-gömb.

A kokedama azért is nagyon látványos, mert egyrészt lehetséges a gömböket függeszteni, másrészt pedig számunkra merőben szokatlan látvány, hogy a növény gyökérzete majdhogynem “szabadon” van, miközben ahhoz szoktunk hozzá, hogy a cserépben élő növény könnyedén kiborul. A jól összeállított kokedama nem esik szét, és akár 1-2 évig is remekül él.

Megvásárolható kokedamáink: Kokedama webshop

Hogyan készül a kokedama?

A kokedama készítése lényegében egy jó nagy sarazás, persze a megfelelő összetevők segítségével.

Elkészítjük a földkeveréket, amely több célra tartalmaz összetevőket:

  • virágföld, amely tápanyagként szolgál a beültetésre kerülő növénynek
  • agyagos adalék, amely biztosítja, hogy a földkeverék vizesen ragadóssá váljon és a gömb összeálljon
  • szubsztrát, amely növeli a keverék vízfelszívási kapacitását.

A növény ezután belekerül a gömbbe, amelyet moharéteggel szorosan körbeveszünk.

Hova helyezzük a kokedamát?

A beültetett növény fényigénye szerinti helyre érdemes a kokedamát elhelyezni. Jó hír, hogy nemcsak tálon helyezhető el, de fel is függeszthető, ami különleges látványt fog kölcsönözni a helységnek, ahol fellógatjuk.

Arra érdemes ügyelni, hogy még így is könnyen leszedhető legyen, hiszen mohagömbünket rendszeresen locsolni kell – sőt, a mohabarátok akár naponta is permetezhetik kevés vízzel.

A kokedama gondozása

Szemben pl. a zárt floráriumokkal és palackkertekkel, a kokedama nem gondozásmentes minikert. Gondozása azonban viszonylag egyszerű: locsolásra van szüksége, amely lényegében beáztatást jelent.

Videón mutatjuk meg, milyen egyszerű a kokedama locsolása:

Vagyis összegezve:

  1. Hagyjuk kiszáradni a kokedama gömbünket! A beültetett növényeknek nem fog megártani, a moha ugyan kiszáradhat, de újjá is fog éledni.
  2. Tegyünk egy tálba vizet, lehetőség szerint esővizet, vagy felforralt és lehűtött vizet. A kis gömböcök lebegni fognak a felszínen, majd szép lassan megszívják magukat vízzel.
  3. Csöpögtessük ki, majd tegyük a táljukra őket, illetőleg akasszuk vissza őket a helyükre.

A kokedama eredete

A kokedama Japánból származik. Eredete a nearai bonsai-hoz vezethető vissza, amely az 1600-as években rendkívül népszerű bonsai stílus volt. A nearai akkor jön létre – roppant egyszerűen szólva – amikor egy bonsai már nagyon kinövi a tálját, és a gyökérlabda láthatóvá válik. A kokedama egy ilyen gyökérlabda mohával való befedése. Az évszázadok alatt a bonsai fa helyét átvették más, lágyszárú növények.

A kokedamát hívják a “szegény ember bonsai-ának” is, ugyanis “előállítása” kevésbé költséges, mint a valódi bonsai-é. Ugyanakkor éppen ugyanúgy a természet egy kis szeletét hozza az otthonunkba, irodánkba, mint a bonsai (vagy a florárium).

Komoly népszerűséget csak az 1990-es években kezdett el szerezni magának a világban. Számtalan fajtája létezik attól függően, hogy milyen növényt ültetnek bele, illetve a moha fajtája is változhat, ezáltal simább vagy éppen “borzasabb” kinézetet adva a mohagömbnek.

A kokedama mint dekoráció kiegészítője a tea szertartásnak is.

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop