Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
summer-2913410_1280
summer-2913410_1280

Közvetlen napsütés, félárnyék, szórt fény – a növények fényigénye

A floráriumok fényigényéről, arról, hogy hova tegyük a floráriumot, már született egy részletes, gyakorlatban jól használható blogbejegyzés. Ha a floráriumot akarjuk elhelyezni, – különösen a zártat – akkor a legfőbb szabály az, hogy szórt fénybe kerüljön, vagyis ne érje közvetlen napsütés.

De mi a helyzet a nyitott floráriummal vagy éppenséggel bármilyen cserepes növénnyel?

Növényleírásaink elsősorban a növények cserepes nevelésére vonatkozóan jelzik a fényigényt és az öntözési igényt, így jó, ha összhangot teremtünk a kettő között! Arról nem is beszélve, hogy ha floráriumi növényeid jól érzik magukat, kinőhetik az üveget, és akkor cserépben folytatják tovább pályafutásukat.

Ha angol nyelvű leírást böngészel, abban nem ugyanazokat a szavakat találod, mint amiket magyarul szoktunk használni. Amíg az angol leírások 4 típust különböztetnek meg, addig magyarul leginkább csak 3 kategóriát használnak.

Amikor arról beszélünk, hogy milyen fényigényű egy növény, vagy mennyi fényt tudunk biztosítani a növény számára a lakásban, akkor két tényezőt kell figyelembe vennünk:

  • az ablaktól vett távolságot – ez határozza meg, hogy mennyire kap több vagy kevesebb fényt a növény
  • a lakás fekvését, azt, hogy a növények a fényt a napnak mely szakában kapják a napsütést – a délutáni napsütés jellemzően “erősebb”

Az, hogy hová tegyük tehát a növényt, jellemzően úgy vetődik fel a legtöbb lakásban, hogy egyáltalán hol van helyem növények elhelyezésére, és akkor viszont konkrétan arra a helyre melyik növényfajta passzol leginkább.

Teljes napsütés – részben napos – részben árnyékos – teljes árnyék

Ez a felosztás leginkább angol nyelvterületen terjedt el, és a legtöbb külföldi kertészetekben nevelt növény címkéjén is ezt a gondozási utasítást találjuk. A felosztás figyelembe veszi a napszakok változását is.

  • Full sun – Teljes napsütés – naponta 6, vagy annál több órán keresztül kap közvetlen, direkt napsütést
  • Part sun – Részben napos – 4 – 6 óra közvetlen napsütés naponta, beleértve némi délutáni napot
  • Part shade – Részben árnyékos – 4 – 6 óra közvetlen napsütés naponta, leginkább délelőtt
  • Full shade – Teljes árnyék – kevesebb, mint napi 4 óra direkt napsütés

Napos – félárnyék – árnyék

A hazai hagyományos felosztásban a két szélső érték ugyanaz, mint a külföldi esetében, a félárnyék jelenthet délelőtti és délutáni napot is.

Direkt napsütés – mit jelent?

A direkt vagy közvetlen napsütést a legkönnyebb elmagyarázni: tűzi a növényt a nap. Az egész napos napsütés lakásban nyilván nehezebben valósul meg – hacsak nem egy kiugró télikert jellegű ablakban lehet ilyen, amelyet reggeltől estig körbesüt a nap – ez inkább a kertben jellemző. A direkt napsütés leginkább a pozsgásoknak jó, amelyek természetes élőhelyükön is sokszor ki vannak téve az egész napos tűző napsütésnek. Ennek azonban lehetnek felismerhető jelei, pl. a levél “bőre” vagy a növény zöldtől eltérő színe.

A direkt napsütés sem mindegy, hogy hogyan éri a növényt: üvegen keresztül vagy a szabad levegőn. Az ablaküveg tompít valamennyit, levesz az UV-ből és a hőből, de az árnyékot kedvelő növényeknek még ez is sok lehet.

Fontos! a zárt floráriumot még akkor sem célszerű a közvetlen, direkt napra tenni, ha az egyébként az ablakpárkánytól távolabb van, ugyanis még a téli nap is tud olyan meleget csinálni a mini üvegházban, hogy a növények szabályosan megfőnek.

A téli direkt napsütésre azonban nagy szükségük van a növényeknek! Ha tehetjük, helyezzük a zárt floráriumot is a napra, vegyük le a tetőt, vagy néhány óra után ellenőrizzük a hőmérsékletet, és ha kezünkkel melegnek érezzük, szellőztessük egy kicsit!

Árnyék – mennyire sötét?

Mit jelent pontosan az “árnyék” ha a növényekről beszélünk? Sajnos nem azt, hogy ha egy északi fekvésű szoba belső részébe teszünk egy növényt, akkor az ott jól fogja érezni magát, hiszen szó szerint árnyékban van. A növények esetében az árnyék azt jelenti, hogy akár egy másik növény lombja alatt élnek, napsütés úgy éri a leveleket, ahogy a magasabb növény levelei között átsüt a nap.

Nagyjából ezt a képet – a fák között leszűrődő napsütést – képzeljük magunk elé, amikor a lakáson belül helyet választunk az árnyéktűrő növényeink számára.

Szórt fény – hogyan kell elképzelni?

Minden florárium gondozási útmutatójában ezt a kifejezést használjuk, hogy a florárium legjobban a szórt fényt kedveli. A gyakorlatban ez jelenthet:

  • ablak elé téve, amelyen függöny van, a fény pedig a függönyön át jön
  • napsütéses ablak – akár fürdőszoba ablaka -, amelyen matt fólia véd a belátás elől
  • nagyon világos lakás, amelynek fehér falai mindenhonnan visszaverik a fényt

Ha fotós szempontból gondolkodunk, a szórt fényben álló alak árnyékának körvonala elmosódott, nem éles.

Fényhiány jelei

A növények általános reakciója a fényhiányra jellemzően a fény irányába fordulás és a megnyúlás. Azoknál a fajtáknál, amelyeknél a levél színét, mintázatát a fényben gazdag környezet adja, az is figyelmeztető jel, ha elkezdi elveszíteni színét. Tipikusan ilyen szín a levél pirosas, rózsaszínes színe – lásd a fittónia fajtákat vagy a pettyeslevél fajtákat, de ide tartoznak bizonyos pozsgások is.

Mit tehetünk a növénnyel, ha a fényhiány miatt megnyúlt?

Ha olyan fajta, akkor visszavághatjuk és fényben gazdagabb helyen tartva növényünk új hajtásai már bokrosabb kinézetet adnak.

 

 

Megosztás:

És a többi...