Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
floráriumok ablakban
floráriumok ablakban

Mennyi fényre van szüksége a floráriumnak?

Aki tartott már lakásában többféle szobanövényt, az szembesülhetett azzal a problémával, hogy mennyire nehéz eltalálni az összes növény fényigényét. Ami sok az egyiknek, kevés a másiknak. Ráadásul évszakonként is eltérő mennyiségű természetes fény jut be az ablakon keresztül. Néhány év alatt talán sikerülhet megtalálni azt a néhány fajtát, ami az adott lakás fényviszonyait és hőmérsékletét legjobban tolerálja. Ezek általában az Anyósnyelv (Sansevieria) és a Szobafutóka (Scindapsus) egzotikusnak nem mondható kavalkádjával ki is merülnek.

Ha ettől változatosabb összetételű növényzetet szeretnénk magunk körül tudni, abban az esetben megoldás lehet a florárium. Természetesen itt is az adott fényviszonyoknak megfelelő növényeket kell választanunk. Amikor rendelésre készítünk floráriumot, tudnunk kell, hogy milyen fekvésű a szoba ahová kerül, éri-e közvetlen napfény, vagy csak szűrt, közvetett fény jut be a lakásba.

Mi az a közvetett fény?

A közvetett fény lényegében az a napfény, amely áthalad valamin vagy visszaverődik egy másik felületről, mielőtt a növényhez érne. A valóságban otthonunkban a természetes fény nagy része közvetett – végül is a Nap egyszerre csak egy oldalról süthet.

A különböző tárgyak, felületek, anyagok eltérő mértékben gyengítik a fény erejét. Közvetett fény a redőnyön, függönyön, növényzet lombján keresztül szűrődő, vagy falakról, bútorok felületéről visszaverődő fény, de ide sorolható a mesterséges fényforrások fénye is.

Hogyan azonosítható a közvetett fény?

A helyzet hasonlít ahhoz, mint amikor egy semleges szagot akarunk beazonosítani. Könnyebb arra figyelni, hogy mi NEM az. Tehát érdemes megkeresni a közvetlen fény árulkodó jeleit, és ha ezeket nem találjuk, akkor az közvetett fény. Tehát amit megfigyelek:

  • Látok-e az ablakon beérkező, határozott fénysugarakat?
  • Látom-e az ablak előtti tárgyak határozott, éles árnyékát a szobám falán?
  • Érezhető-e a napfény melege, érzem-e a bőrömön a nap erejét?

Ha ezekre a kérdésekre a válasz nem, akkor közvetett fénnyel kell számolnom a szobában.

Mennyi fényre van szüksége a floráriumnak?
Mennyi fényre van szüksége a floráriumnak?

A szoba tájolása, fekvése

Nézzük először a ház, vagy lakás tájolását. Feltéve, hogy az északi féltekén élünk, ezek a következők:

  • Az északi fekvésű ablakok fantasztikusak a floráriumok számára. Szinte soha nem kapnak közvetlen napfényt, így a legideálisabb, közvetett fényt adják a nap folyamán.
  • A keleti fekvésű ablakok valószínűleg a következő legjobb hely egy floráriumnak. A növényeket éri némi közvetlen napfény a kora reggeli órákban, de ezek a sugarak általában sokkal lágyabbak és kevésbé jelentenek kockázatot a floráriumokra.
  • A nyugatra néző ablakok néhány, fényt és meleget jobban tűrő, trópusi növény számára megfelelő hely lehet. Itt nyári délutánokon valószínűleg néhány óra hosszat erős közvetlen napfényt is kaphatnak, amit valószínűleg kedvelnek is majd, de inkább nyitott floráriumokat, terráriumokat érdemes ide helyezni.
  • A déli fekvésű ablakok, különösen a nyári hónapokban nem ideálisak a floráriumok számára, mivel a nap innen süt be a leghosszabb időn keresztül, és növényei a legforróbb időszakban teljes napfényben lesznek. Csak nyitott floráriumban, kaktuszok, pozsgások számára lehet megfelelő hely.

Ezek az irányelvek egész évben változnak, mivel a Nap egyre magasabb, majd egyre alacsonyabb pozíciót foglal el az égen egy adott napszakban. Tovább bonyolítja a helyzetet, ha egy déli fekvésű ablak előtt egy hatalmas gesztenyefa áll, ami egész nyáron árnyékot vet a házra, télen viszont a csupasz ágai között át tudnak hatolni a gyenge téli napsugarak.

Egy florárium vásárlásakor fontos, hogy tisztában legyünk lakásunk fényviszonyaival, így hosszú éveken keresztül gyönyörködhetünk a palackba zárt növénykéinkben.

Megosztás:

És a többi...

blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »
blank

Akváriumból florárium

Impozáns méretű, igazi szobai gondozásmentes minidzsungel, akár még világítással is: ezt kapjuk, ha akváriumból floráriumot készíttetünk vagy készítünk. Készülhet paludárium, amely a vízi és a

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop