Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
bagoly figurák floráriumban
bagoly figurák floráriumban

Ballagás

A ballagás ma már minden általános és középiskolás számára fontos esemény. Elköszönés a társaktól, barátoktól, tanároktól és az iskola épületétől, ahol éveken át a napjaik túlnyomó részét töltötték. A ballagás egy ünneplés is, egy határpont, amikor a gyerekből komoly fiatal vagy már fiatal, „érett” felnőtt válik.

Maga a ballagás szó eredete a latin valentas (búcsúzó) szóra vezethető vissza.

A ballagás hagyománya

Selmecbányáról indult el ez a szokás, még az 1870-es években. Ekkor a helyi bányászati, illetve erdészeti akadémia hallgatói a Ballag már a vén diák…kezdetű dalt énekeltél el az iskolától való búcsúzás gyanánt. A hagyomány szinte azonnal elkezdett terjedni az országban, a XX. századra teljes mértékben megszokott lett. Az 1920-a évektől már az Elmegyek, elmegyek… kezdetű magyar népdalt is énekelték az ünnepségen, és a tanároknak szerenádot is adtak a végzős diákok, erre a ballagás előtti éjszakán került sor.

Mi kerül a ballagók tarisznyájába és miért?

A ballagók tarisznyája a vándorok tarisznyáját idézi. Szinte népmesei elem is. Az iskola nevével és címerével szokták díszíteni, illetve rá szokott kerülni az évszám is, amikor a ballagó elballag régi iskolájából.

A ballagók tarisznyájába pogácsa, föld, pénz és só kerül, illetve az osztály névsora, egy kép az iskoláról és helyenként változóan, a helyi szokások szerint más is belekerülhet.

A pogácsa – hamuba sült pogácsa – a mindennapi kenyeret jelképezi. Azt üzeni a ballagó számára, hogy az életben legyen meg a mindennapi kenyere. A hamuba sült pogácsa az otthont is szimbolizálja.

A föld egyes magyarázatok szerint azért kerül bele, hogy a ballagó bárhol gyökeret tudjon ereszteni. Más források szerint a föld éppen az anyaföldet, az eredetet szimbolizálja, és azt, hogy az egykori diák mindenhol hazáját képviseli.

A pénzdarab szimbolizálja, hogy soha ne kelljen szűkölködni. A legnagyobb és/vagy a legkisebb címletű érme is kerülhet a ballagótarisznyába.

A pedig az élet “íze”. Ugyanakkor jelenti azt is, hogy az egykori diák a megszerzett tudással képes “ízt adni” a dolgoknak, vagyis használni tudja tudását.

Az osztálynévsor, az iskolára emlékeztető tárgy, fotó, vagy a manapság már elterjedt óvodai ballagáson az ovis csoport jelének figurája is a tarisznyába kerülhet.

Gaudeamus igitur – mit jelent a latin ballagási ének?

A ballagások kihagyhatatlan eleme a latin nyelvű ballagási ének, amelyet latinul és magyarul is énekelnek a ballagók. Eredete igen régi, a szöveg a XIII. században keletkezett. A Gaudeamus igitur jelentése: Legyünk vidámak. Másik címe: Az élet rövidségéről. Legismertebb dallamát Johannes Brahms szerezte.

Mit jelentenek a latin mondatok? Nos, nem egészen ugyanazt, mint amit a magyar verzióban énekelünk. Érdekességképpen az eredeti latin szöveg így hangzik magyarul:

Míg fiatal vagy légy vidám,
míg fiatal vagy légy vidám,
mert múlt a boldog ifjúság,
és múlt a borús öregkor,
a Föld befogad, a Föld befogad!
Hol vannak kik éltek egykor,
hol vannak kik éltek egykor,
fenn a mennyekben,
vagy pokolban alant,
hol vannak hát, hol vannak hát?
Az élet oly rövid, közel már a vége,
Az élet oly rövid, közel már a vége,
A halál jő sebesen
és minket elragad,
senkit sem kímél, senkit sem kímél!
Éljen az egyetem, éljenek tanáraink,
éljen az egyetem, éljenek tanáraink,
éljen minden hallgató,
éljen itt mindenki,
örök boldogságban, örök boldogságban!
Éljenek mind a lányok, bájosak és szépek,
éljenek mind a lányok, bájosak és szépek,
éljenek az anyák,
gyengédek és szeretők,
őszinték és dolgosak, őszinték és dolgosak!
És éljen a haza és annak törvényei,
és éljen a haza és annak törvényei,
éljen a nép,
a jóság osztó,
mely véd bennünket, mely véd bennünket!
Hadd vesszen a bú, vesszen a gyűlölet,
hadd vesszen a bú, vesszen a gyűlölet,
vesszen az Ördög,
bárki ellenség
és minden gúnyoló, és minden gúnyoló!

Ballagási ajándék ötlet: “tartós csokor”

A ballagás fontos esemény a család életében. A gyerek számára fontos fordulópont, sok szempontból a megmérettetés is együtt jár az iskolai évek befejezésével – a középiskolai vagy felsőoktatási felvételi és az érettségi. Erre az alkalomra pedig ajándékot szokás adni. A ballagásra hatalmas, feldíszített virágcsokrok “járnak”, amit követhetnek a családi összejövetelek kisebb-nagyobb ajándékai.

A virágcsokrot helyettesítheti természetesen a florárium, amelyet kiegészíthetünk egy figurával. Mi a bölcs baglyot ajánljuk:

bagoly figurák floráriumban
bagoly figurák floráriumban

 

 

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop