Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
denever
denever

Denevér odú – szúnyogirtás az erkélyen

Nyári alkonyat után még a nagyvárosok parkos, ligetes részein is láthatjuk a parádés ügyességgel cikázó böregereket. De még a lakótelepi környezetben is megfigyelhetjük őket, ahogy szinte karnyújtásnyira az ablak előtt vadásznak.

Denevér a városban

A denevérek képesek alkalmazkodni a városi környezethez, és számos városban megtalálhatók.

A denevérek éjszaka aktívak és általában éjszakai rovarokat vadásznak, amelyek városi környezetben is megtalálhatók. A városi fények vonzzák a rovarokat, amelyek azután a denevérek számára vonzó célpontokat jelentenek.

A városok különféle élőhelyeket kínálnak a denevéreknek. Az épületek réseiben, parkok fáiban vagy akár városi barlangokban is fészkelhetnek – már ha találnak ilyet.

Azonban a városi környezet is tartogathat kihívásokat a denevérek számára, például a városi zaj és a fényszennyezés. Az ilyen kihívások ellenére sok denevér sikeresen alkalmazkodik és él a városokban.

Repülő vadászok

A rovarevő denevérek a sötétben történő látás és echolokáció segítségével vadásznak. Ezek a denevérek éjszaka aktívak és különböző rovarokat, például szúnyogokat, lepkéket vagy bogarakat fogyasztanak. Az echolokáció során a denevérek hanghullámokat bocsátanak ki, majd az azokhoz visszaverődő hangok alapján észlelik a környezetüket és a potenciális prédát.

Ezen kívül, a rovarevő denevérek rendkívül jó manőverezők a levegőben, ami lehetővé teszi számukra, hogy ügyesen elkapják a repülő rovarokat. Ezek a denevérek fontos szerepet játszanak a kártevők elleni védelemben, mivel jelentős mennyiségű rovart fogyasztanak, ami segít az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában. Az elpusztított szúnyogok mennyisége pedig a mi éjszakáinkat teszi nyugodtabbá…

Miért kell denevér odú?

Denevér odú a denevérek nappali pihenéséhez és utódaik felneveléséhez szükséges. A modern városi környezetben egyre kevesebb a denevérek számára alkalmas búvóhely. Az odvas, leváló kérgű fák, a nagy résekkel huzatos padlások száma csökken.
Ezt pótolhatjuk, ha denevér házat készítünk ki ezeknek a kicsi állatoknak. Az odú alsó részén található létrás rész a denevérek leszállását és megkapaszkodását segíti. A bejárat, ami egy két három centis rés, elég a denevéreknek ahhoz, hogy bebújjanak.

A denevérek fészkükben szülik meg utódaikat. A fialás időpontja fajról fajra változhat, és az éghajlati és táplálkozási körülményektől is függ. Általában a denevérek tavasszal, április és június között fialnak.

A denevérnőstények a megfelelő időben és környezetben készítik elő a fészkeiket, és a terhességi időszakuk is változó lehet, de általában néhány hétig tart. Az utódok általában csupaszon és tehetetlenül születnek, és az anya gondoskodik róluk a szoptatás és gondozás során. A denevérek kifejlődése függ a fajtól, de általában néhány hét vagy hónap alatt már önállóan képesek táplálkozni és repülni.

Hova helyezzük ki a denevér odút?

Mesterséges fénytől távol, tűző naptól védett helyre helyezzük ki az odút.
Magas panelház is nyújthat szállást a denevéreknek, így az erkély vagy a stabil ablakpárkány is megoldás lehet.

Denevér fajok Magyarországon

A hazánkban élő denevérek kivétel nélkül rovarevő fajok, védettek.
A leggyakoribb denevér fajok:

  • Korai denevér, védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft
  • Közönséges törpedenevér, védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft
  • Közönséges késeidenevér, védett, természetvédelmi értéke 25.000 Ft
  • Szürke-hosszúfülű denevér, védett, természetvédelmi értéke 50.000 Ft

Webáruházunkban kapható

Megosztás:

És a többi...