Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
Dioráma - életkép florárium
Dioráma - életkép florárium

Dioráma – életkép florárium – makett élettel telve

Mi az a dioráma?

A dioráma szó több jelentést hordoz. Magyarul talán legjobban az “életkép” írja le, mégpedig a részben vagy egészben 3 dimenziós, minél valósághűbb megjelenítés, a látvány érzékeltetése. A múzeumi tárlókban bemutatott vár makettek is tekinthetők diorámának, de felépítését tekintve talán az ópusztaszeri Feszty körkép jobban érzékelteti, milyen is volt hatásában az első diorámák egyike – bár a különböző források eltérnek abban, hogy kit is lehet elsőnek tekinteni.
Diorámának tekintenek olyan próbálkozásokat is, amelyek képek megvilágításával, tükrök használatával, hanghatásokkal próbálták a nézők elé varázsolni a mozgásban lévő valóságot.
Ennek egyik képviselője volt a The Eidophusikon, amely Angliában nyitott látványosság volt és természeti mozgóképeket mutatott be.

blank
A dioráma feltalálója más források szerint Louis-Jacques-Mandé Daguerre, aki a dagerotípiát, a Petőfit megörökítő kezdetleges fotót is feltalálta.
Daguerre utazást, tájat akart bemutatni, amihez egy hosszú, feltekerhető háttérképet használt.

A dioráma napjainkban legjobban a makett szóval írható le, mégpedig élethű, minden részletében a valóságot megjelenítő modellként.

Dioráma típusú floráriumok

Miért adódhat az ötlet, hogy egy florárium dioráma szerűen készüljön?
Ahogy a makett is egy mini világ, egy nézegetnivaló “jelenet”, úgy a florárium is az. Nem háborgatjuk nyitogatással, locsolással, a benne élő növények lassan nőnek, átültetésre nincs szükség, stb. A párhuzam tehát adja magát. A florárium nem lehet tökéletes dioráma, hiszen a növények nem miniatűr változatai a fáknak és bokroknak. Ettől függetlenül azonban különleges hangulatot ad az üvegbe zárt “tájképi maketteknek” az élő szereplők közössége.

Fantáziavilág dioráma? Tündérlak és hobbit ház

Létezhet-e dioráma egy fantázia világban? Mondjuk azt, hogy igen. Főleg azért, mert fantázia világunkat sokszor már nem csak a fejünkben képzeljük el, hanem filmeken is látjuk. Így van ez például a hobbitok házával is. Ezt a világot jelenítettük meg a hobbit ház floráriumban és a tündérházikókkal, manó házikókkal készülő floráriumokban, ahol maga a gazda nincs látható helyen, de az utat, a növényeit, fáit, házát láthatjuk.

Kertépítészeti dioráma: japánkert és zen kert

A kertépítészet szabályait próbáltuk meg kicsiben alkalmazni akkor, amikor a japán kert és a zen kert floráriumot készítettük. Ahogy a valódi kertépítésben, úgy a floráriumban is megvannak a különböző kert elemek szerepei. Így például a zen kertben a Buddha és tanítványai sziklák vagy a japánkertben a köszönőfa. Vagyis… a valóság kicsinyített mása jelenik meg a floráriumban.

Japánkert florárium Aszparágusz

Dioráma floráriumok ember figurákkal

Sziklákkal és mohával meglepően hasonló életképeket hozhatunk létre mint amilyenek a valóságban vannak. Azt azonban tudni kell, hogy a megfelelő körülmények között a moha – hogyha jól érzi magát – megnő! Vagyis ha nem akarjuk hogy az úgynevezett fű túlnője miniatűr ember figuráinkat és a florárium minél tovább szép maradjon, érvényesüljenek benne a figurák, akkor mást kell kitalálnunk, mint egy egyszerű moha és szikla floráriumot!

Minden dioráma florárium egyedi, mert miniatűr figuráink is különbözőek.

dioráma florárium

 

 

Megosztás:

És a többi...

blank

Florárium rétegek

A florárium különlegessége, hogy az üvegbe ültetés miatt a felszín alatt lévő rétegek is láthatóvá válnak, ráadásul mivel az üveg alul nem lyukas, és a

Tovább olvasom »