Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
florarium-felujitas
florarium-felujitas

Florárium felújítás – üvegbe zárt minikert újraültetés

Hogyan történik a florárium felújítása? Egyáltalán, miért is kéne újraültetni egy floráriumot, ha az sokáig önfenntartó rendszer?

A florárium élettartama nem jelenti azt, hogy okvetlenül szemet gyönyörködtető is….

Milyen növények lettek beültetve?

A florárium akár évekig tökéletesen működő mini ökoszisztéma is lehet, ha az összes feltétel adott a növekedése és létezése számára.

Előfordulhat azonban olyan helyzet is, amikor egy floráriumba különböző igényű növényeket ültettek be – például az egyik párát igényel, a másik szárazságot -, ebben az esetben nyilvánvaló, hogy a növények közül valamelyik ki fog pusztulni.

Íme:

blank

Mikor lett beültetve a florárium?

Hosszú hónapok alatt a növények a rendelkezésre álló tápanyagot felhasználják, és ebben a versenyben egyes növények győzelemre állhatnak, míg mások elbuknak. A növények közti versenyt egy idő után az a növény fogja megnyerni, amelyiknek a minimális tápanyag is elegendő. Ha a körülmények pedig adottak (hő, fény, víz), és ha a floráriumban élő növények mind azonos körülményeket igényelnek, akkor többé-kevésbé mindannyiuknak egyenlő esélye van az életbenmaradásra. Abban az esetben, hogyha a florárium már teljesen felélte a tápanyagokat, és időközben nem kapott minimális tápoldatos vizet, akkor a legjobb megoldás, ha a floráriumot újraültetjük, felújítjuk.

Vagyis a florárium, amely önmagában lehet egy hosszú életű, működő mini ökoszisztéma, mégiscsak kipusztulhat, hogyha nem megfelelő növénytársításokat raktak bele, vagy hogyha a rendelkezésre álló tápanyag már teljesen elfogy.

A florárium felújítás első lépése a régi növények eltávolítása, a talaj kimosása az üvegből. Ebben az esetben nagy óvatossággal kell eljárni, hiszen az üveg könnyen el is törhet, ha vékonyabb fala van. A jól kitisztított, kimosott üvegbe azután megfelelően társított, összeválogatott növényeket ültetünk be, de ezt megelőzően gondoskodunk a vízelvezető rétegek és a megfelelő florárium talajkeverék elhelyezéséről, elrendezéséről, tömörítéséről.

blank

Lehet-e használni a régi növényeket egy újraültetett, felújított floráriumba?

Az attól függ, hogy milyen állapotban van a növény. Ilyenkor igyekeznünk kell azokat a jeleket keresni, hogy nem lett-e beteg a növény akár a túlzsúfoltságban, akár a tápanyaghiánytól.

Mennyi ideig tart egy florárium újraültetése, felújítása?

Mi mindenképpen szoktunk az újraültetés után még egy hetet kérni, hogy nézzük, figyeljük hogyan viselkednek a növények a floráriumban, mindannyian megeredtek-e, a gyökerek megtalálták-e új helyüket.

Ültethetők-e más növények a floráriumba, mint amilyenek voltak benne?

Természetesen igen, ha figyelembe vesszük hogy annak a növénynek milyen igényei vannak. Nem jó ötlet nagylevelű magasra növő növényt ültetni egy kicsi üvegb,e mert nagyon gyorsan ki fogja nőni és a növekedést korlátozó üveg ellen tiltakozni fog.
Szárazságtűrő vagyis szukkulens növények sem ültethetők zárt floráriumba, hiszen az inkább a trópusi éghajlatot imitálja a számukra, miközben ők sivatagi növények, de legalábbis félsivatagi élőlények.

Maga az ültetés csak percek kérdése… 😀

Megosztás:

És a többi...

blank

Florárium rétegek

A florárium különlegessége, hogy az üvegbe ültetés miatt a felszín alatt lévő rétegek is láthatóvá válnak, ráadásul mivel az üveg alul nem lyukas, és a

Tovább olvasom »