Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
grass-3274686_1280
grass-3274686_1280

Gondozásmentes florárium? De nem odafigyelésmentes…

A minap telefonált nekünk egy kedves vevő. Kifejezetten zárt floráriumot szeretett volna vásárolni ajándékba menyének. Az “indok” a következő volt:
“Mi mindketten nagyon szeretjük a növényeket, de valahogy a lakásban lévőket mindig kinyírjuk, agyonlocsoljuk vagy ki tudja… A kertben nekem zöld ujjam van, csodálatos a kertünk, de a lakás…”
Nos, reméljük a zárt florárium megoldás lesz a problémára, hiszen locsolni nem kell.
Vagy mégis?
Nézzük meg, mi is a helyzet ezzel a “gondozásmentes” kifejezéssel, miért szeretik használni, és mennyire igaz.

Miért gondozásmentes?

Gondozásmentes a florárium, mert a cserepes növényekhez képest nem kell gondozni – locsolni, átültetni – őket. Sokaknak okoz gondot annak megállapítása, hogy egy cserepes növényt hogyan kell locsolni, hetente hányszor, mennyi vízzel. A nagy gondoskodás aztán oda vezet, hogy kirohasztják a növényt.
Másoknál az a probléma, hogy lakásuk ablakai nem délre néznek, így napsütés alig jön be, ez pedig sok szobanövénynek kevés.
Nos, a zárt floráriumok legalább részben megoldják a problémát, vagyis a locsolással nem kell foglalkozni.
A másik dilemma az átültetés, bár ez messze nem okoz akkora fejfájást a növénygyilkosoknak. A florárium esetében az átültetés szóba sem jöhet, hiszen egy átültetés a florárium rétegeinek rendjét teljesen felborítja. Ami a cserép esetében a cserép alatti tálka, a túlfolyás, az a floráriumnál a beépített kavicsos vagy dekorköves elvezető réteg. A florárium működése ráadásul eleve arra épül t hogy a kevés tápanyaghoz jutó növény lassabban növekszik, apró leveleket hoz.

Vagyis a floráriumot nem kell locsolni, nem kell átültetni, vagyis gondozásmentes, és mégis szép.
A floráriumok azonban tönkre tudnak menni. Kiszáradhatnak, elindulhat bennük bizonyos növények túlburjánzása, amely inkább érdekessé teszi az üvegbe ültetett növényt, de látványossá és esztétikussá már kevésbé.
Mielőtt megnézzük hogy mitől megy tönkre egy egyébként gondozásmentes florárium, még egy fontos kérdésről kell beszélni:

Hová kerüljön a florárium?
Fény nélkül nem él a növény, és pont. Az egyszerű lámpa ezt nem oldja meg, mert a fény hullámhossza nem hozza a teljes spektrumot. Vagyis a növénynek fényt kell kapnia, különben nem tud fotoszintetizálni.
A témában sok félretájékoztatás olvasható a neten, érdemes utánanézni a 6. osztályos természettudomány tankönyvben, hogy ne vegyük be, hogy az üvegház hatás indítja el a fotoszintézist…

A zárt üvegben napsütés hatására felforrósodik a levegő, így egy napsütéses ablakpárkányon gyorsan megfőhet a florárium.

Ezeket az alap tanácsokat mindenhol olvashatjuk. De ha ezeket betartjuk, tényleg gondozásmentes a florárium?

Gondozásmentes, de nem odafigyelésmentes…

Mi történhet a floráriummal?

Szökik a pára.

Egy nem teljesen lezárt florárium kizárt hogy gondozásmentes legyen! Ha a rendszerből akárhogyan is kijut a pára, egyértelmű hogy a növények kiszáradnak. Ehhez elég egy apró lyuk, egy nyitott vagy nyitva felejtett tető – legyen az bármilyen apró vagy szűk szájú az üveg – , de az is előfordulhat hogy a gondos florárium gazda megfogadja a az interneten olvasott tanácsot, mi szerint a floráriumnak szellőztetésre van szüksége. Pedig nincs!

Megbetegszik a növény.

A növények élőlények. Akkor is ha egyébként hónapokon keresztül tökéletesen szépen működött a florárium, előfordulhat, hogy egy-egy növény megbetegszik. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a beteg növényt időben kivegyük a floráriumból.

Mik a figyelmeztető jelek?

Lógnak a levelek.

Bizonyos növények, például a fittonia, levelükkel jelzik, hogy kevés számukra a víz. Ezért igenis a gondozásmentes floráriumunkra minden nap rá kell néznünk! És ha bármilyen eltérést tapasztalunk, közbe kell avatkoznunk.

Penész jelenik meg egy -egy növényen.

Tudni kell, hogy a penészgomba számára a zárt florárium ideális életkörülményeket tud teremteni, ha még esetleg sötét helyre is kerül. A penész a meleg, párás, sötét helyet kedveli. Azt is tudnunk kell hogy a floráriumba kerülő összetevők, sőt maga a levegő is tartalmaz penészgombát, amit csak a megfelelő alkalomra vár.
Ha megjelenik a penész, még akad némi esélyünk arra, hogy megmentsük a floráriumot.

Megnyúlik a növény.

Helytől és évszaktól is függ, hogy mikor kezd el egy növény megnyúlni. Ha már megnyúlt, akkor maximum vissza vágni tudjuk és másik helyre tenni, de a felkopaszodott száron újabb levelek nem fognak nőni.

A valóban gondozásmentes florárium…
A fentiekből már egyértelműen látható hogy nincs valóban gondozásmentes florárium, maximum olyan, aminek növényei a műanyag fröccsöntő gépsorról kerültek le…

Megosztás:

És a többi...