Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
halloween-vilagitassal
halloween-vilagitassal

Halloween dekoráció

A Halloween kelta eredetű, angol, amerikai, őszi ünnep, amely egyre inkább már az ősz elején elkezdődik, leginkább a lakások és házak őszi dekorálásával. Ezzel kezd hasonlítani a téli kivilágításokra, amelyek már december elején megjelennek.

Az őszi dekoráció a természet őszi színeit viseli magán. A lehulló levelek sárgától a barnáig és vörösig terjedő színei, a Halloween tök narancssárgája és a szőlő zöldje, bordója mind hozzátartozik a jellemző őszi dekorációhoz.

Ahogy haladunk október vége felé, és lesz egyre sötétebb, úgy jutnak szerephez a mécsesek, a világító töklámpások és a szeretteinkre emlékeztető mécsesek fényei is. A Mindenszentek és a Halottak napja mellett egyre elterjedtebb a Halloween ünneplése is – leginkább Halloween bulikkal, szellemekkel és vicces rémisztgetéssel együtt. A jelmezes beöltözés és a

A Halloween ünnep lényege

A Halloween a samhain nevű kelta ünnepből ered, amely a halottak és az élők világának egymásba nyílásának az ideje:

A kelták hite szerint október 31-én este a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.

Rengeteg, területenként eltérő hagyomány társult ehhez a naphoz. Az „alapkoncepció” azonban mindenhol nagyjából azonos: ezen az éjszakán a világ rendje felborul, fellibbennek az evilág és a túlvilág (természetfeletti) közötti határok. Megnyílnak a sídh-k (tündérdombok), és az emberfeletti lények, valamint a halottak szabadon járhatnak köztünk. De nemcsak a holtak jutnak fel az evilágba, ilyenkor evilági hősök is könnyen bejuthatnak a sídh birodalmába.

A nép körében ez az ünnep jelentette a kemény mezőgazdasági munkák után való pihenés első napját is, az örvendezést. Így – akárcsak nálunk a regősök karácsony-újév környékén – az írek is házról házra jártak csoportosan kántálva, hogy elűzzék a háztól a rontó szellemeket, némi kis megvendégelés, fizetség fejében, amely fizetséget aztán többnyire az ünneplésre használták fel. (Wikipedia)

Maga a Halloween név már kapcsolódik a katolikus Mindenszentek ünnepéhez, amely az üdvözült lelkek emléknapja november 1-én. Ezekhez a napokhoz kapcsolódik a Halottak napja, november 2. is, amely az eltávozott, de még nem üdvözült lelkek emléknapja.

 

Nézzünk körbe a Halloween dekorációk háza táján, mert érdekes lehet egy-egy elem jelentése is!

Halloween dekorációs elemek

A Halloween dekoráció és a Halloween-es tárgyak a következőkben jelenhetnek meg:

  • Őszi lakásdekoráció, kert dekoráció.
  • Halloween buli helyszínének dekorálása.
  • Halloween ajándék a vendéglátónak.

Töklámpás, avagy Jack lámpája

A Halloween legismertebb dekorációs eleme az élénk narancssárga színű, kifejezetten erre a célra termesztett tök, illetve jellemzően kerámia, amelybe mécsest helyeznek.

Honnan ered a töklámpás hagyománya?

Egy ír legenda szerint nevét egy Jack O’Lanter nevű részeges kovácsról kapta. A legenda szerint egy szép napon odament a részeges Jackhez az ördög és hívta magával. Jack azonban nem akart vele tartani, ezért hát furfangos cselt eszelt ki inkább és ravasz módon elérte, hogy az ördög felmásszon egy fára. Jack tudta, hogy mitől fél az ördög és a fa oldalára egy keresztet rajzolt. Az ördög nagyon megrettent a kereszttől és nem is mert lemászni, kénytelen volt a fa ágán kucorogni. Az ördög addig-addig egyezkedett a furfangos kováccsal, hogy ígéretet tett arra, hogy soha többé nem fogja kísérteni a lelkét, ha végre leengedi őt. Jack ekkor megengedte az ördögnek hogy lemásszon a fáról, aki abban a pillanatban el is tűnt.

Azonban amikor Jack meghalt, lelke a menny és a pokol között rekedt, mert a mennybe nem engedték be, mivel élete során sokat részegeskedett és bűnös módon élt, de az ördög sem akarta a pokolba befogadni, mert nagyon haragudott Jackre a régi csínye miatt. Végül az ördög szánta meg és egy izzó fadarabot dobott Jacknek a pokol katlana alatt lobogó tűz parazsából, a parazsat Jack egy marharépába tette, amit a nyugtalan lelkének szánt, világító lámpásnak.

Azóta Jack lelke ennek a marharépa lámpácskának a fényénél keresi a megnyugvását.
Az ír néphagyományt követő Amerikában a legendában szereplő eredeti takarmányrépát a narancssárga színű látványosabb kivájt vigyorgó sütőtök forma váltotta fel. (Wikipedia)

Halloween figura Jack'o'Lantern
Halloween figura Jack’o’Lantern

Szellemek

Miután a Halloween leglényegesebb eleme a holtak és az élők világa közti vékony határvonal átjárhatósága, és ezt pont az eltávozottak szellemei teszik, így magától értetődő dekorációja a Halloween időszakának a szellem, szellemszerű lény vagy bármilyen misztikus elem. A szellemekkel kapcsolatos történetek és a paranormális események mesélése is alapeleme volt már a régi Halloween ünnepeknek is.

A szellem nemcsak mint rémisztő szereplő bukkan fel a Halloween körben: a vidám, mosolygós, dundi szellemecskék kifejezetten cukik szoktak lenni!

Halloween szellem figura
Halloween szellem figura

Csontvázak

Az élők csontváza a test felépítését, mozgását adja, a halál után ez marad vissza anyagi létünkből. Ezáltal a halálnak alapvető szimbóluma a csontváz, amely a Halloween jelmezeiben szinte mindig megjelenik.

Boszorkányok, üstök, seprűk

A boszorkányok évezredek óta a gonosz szolgálatában álló személyek. Az ősi pogány istenek közül Crone, a sokszor rosszindulatú idős nő az előképe, aki egyben misztikus, mágikus tudás birtokosa és bölcs is. Számtalan nép számtalan meséjében megjelenik.

Az ősi gyógyítás titkának tudói is voltak, gyógynövényeiket és gyógyfőzeteiket üstökben kavargatták, esetenként seprűjükkel. Mivel sokszor toxinok és hallucinogén anyagok is kerültek az üstbe, könnyen vélhette úgy a látványt a néző, hogy a boszorkány a seprűnyélen repül.

Fekete macskák

Már a középkor óta balszerencsét tulajdonítanak szegény feketebundás jószágoknak. A boszorkányok társainak mondják őket, vagy

Denevérek

A denevérek a régi samhain idejéből maradtak velünk… Kelta szokás szerint ilyenkor tüzeket gyújtottak és körbetáncolták a máglyát. A tűz fénye vonzotta a rovarokat, amit viszont ki nem hagytak volna a denevérek! A denevérek titokzatos és rejtélyekkel teli életére csak rádobott egy lapáttal az, amikor Dél-Amerikában felfedezték a vért nyalogató denevéreket, a Dracula történetekről már nem is beszélve!

Pókok

Mitől ijesztőek a pókok? Halloween-ről szólva leginkább azért, mert elhagyatott, poros helyeken élnek, ahol a sötétségben járva beleakadunk a hálóikba… brrr.

 

Halloween ajándék ötlet

– a MiniKert Floráriumtól

Mit is ajánlhatnánk Halloween ajándékként, ha nem floráriumot?

halloween dekoráció florárium
halloween dekoráció florárium

Egy olyan üveggömböt készítettünk erre az alkalomra, amely csupa zöld növényből áll. A zöldek alatt megbújó Halloween figura feltűnő narancssárgája így jobban tud érvényesülni. A misztikus minierdő érzete tovább fokozható, ha mini LED-es fényfüzért is kérsz hozzá!

blank

A terméket itt találod: Halloween üveggömb florárium

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop