Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
florárium elpusztul
florárium elpusztul

Okok, amiért egy florárium elpusztul vagy tönkremegy

A florárium egyik fő jellemzője, hogy gondozást nem igényel, mégis szép. Persze akad néhány dolog, amire figyelni kell, de mégsem egy heti locsolást igénylő szobanövényről beszélünk.
A MiniKert floráriumok “mellé” e-mail segítséget is nyújtunk, vagyis bármilyen kérdés esetén fotó alapján segítünk.
Nézzük először, mire kell figyelni!

Természetes fény

A floráriumot fényre kell tenni, ami természetes fényt jelent elsősorban. Fény hiányában a növények megnyúlnak. A megnyúlt növényt vissza kell vágni, és ha nincs elég természetes fény, a teljes spektrumú megvilágítást kell számításba venni.

Víz

Még a zárt florárium esetében is figyelni kell a növényeket, ugyanis ha nem zár jól a tető vagy a kupak, a víz szép lassan elillan az üvegből. A növények jelezni szokták, ha szomjasak: leveleik szomorúan lógnak.

Megfelelő hely

Az ablakpárkány egy déli fekvésű ablakban veszélyes lehet, hiszen a közvetlen napsütés villámgyorsan felmelegíti és megfőzi a floráriumot. Ettől a kockázattól óvni kell a floráriumot. Ugyanez igaz a fűtőtestre és télen a fagyos levegős szellőztetésre.

A florárium pusztulását okozhatja

A növények a floráriumban többféleképpen viselkedhetnek. Vannak fajok, amelyek alkalmazkodnak a kevés tápanyaghoz: lelassul a növekedésük és kisebb leveleket hoznak. Más fajok növekednek és minden mást elnyomnak.

“Agresszív” és nem floráriumba való növények és növénytársítások

A florárium készítés során a növényválasztással dől el, hogy hosszú távon milyen képet fog mutatni a florárium. Ha agresszív, gyors növekedésű növények is kerülnek a floráriumba, fontos hogy megtörténjen a visszametszés.
A növényválasztásnak SOHA nem szabad pusztán esztétikai szempontok alapján történnie! A természetük, fajtájuk szerint nagy levelű növények el fogják nyomni a többit, és teletöltik az üveget. A szárazságtűrők és a párakedvelők összeültetése hasonlóan végzetes lesz.

Tápanyagok kimerülése

Az évek alatt a tápanyagok teljesen elfogynak, ez magától értetődő folyamat. Megoldás lehet a tápoldatozás, de csak addig a fokig, amíg csak éppen elegendő lesz.

Ahol a gazda hibázik…

A florárium újdonsült gazdája számára a legfontosabb tanács az, hogy ANNAK a készítőnek a tanácsát kövesse, akitől vásárolt. Az interneten olvasgatás tucatnyi, egymásnak ellentmondó tanácsot fog eredményezni, amiben a florárium húzza a rövidebbet.

Kiszárítás

Fontos tanács, hogy a floráriumban természetes jelenség a párásodás. Szükséges, kötelező elem, ettől tud élni a zárt rendszer. Sokszor előfordul, hogy ez a párásodás zavarja a látványt, így a tulajdonos nekiáll szellőztetni. Azonban annyira sokáig szellőztet, hogy végül a növények pusztulását okozza.
Előfordulhat az is, hogy a zártnak tűnő florárium mégsincs hermetikusan lezárva, így a víz hosszú hetek, hónapok alatt illan el belőle.
A növények időben jelzik a kiszáradást, látszik a levelükön, hogy szomorúan lóg…

Mocsarasítás

Akik nem hiszik el, hogy a zárt floráriumot nem kell locsolni, azok időnként löttyintenek vizet az üvegbe. Nincs az a drain réteg, ami ettől ne telne meg, és változna tőle pangó vizes mocsárrá a florárium.

Lehűtés, gyorsfagyasztás

A téli időszakban szinte észrevétlen módon lehet egy jól irányzott szellőztetéssel lefagyasztani a növényeket.blank

Főzés

Az ablak közelében napot kapó floráriumra még a téli időszakban is figyelni kell, hiszen az üvegház pont ugyanígy működik. A direkt napsütés tehát mindenképpen kerülendő. Ha mégis előfordul, akkor egy rövid időn belül a florárium még menthető a “főtt” növényi részek lemetszésével.

Kritikus időszakok: ugrások

A leggondosabb gazda részéről is különleges figyelmet igényelnek a kritikus időszakok:

  • Az extrém nyári hőség némely növények számára végzetes lehet. Figyelni kell tehát és eltávolítani az elpusztult növényt.
  • A téli fűtés intenzív beindítása és ezzel egyidejűleg a természetes fény drasztikus csökkenése kedvez a floráriumban jelenlévő penészgombák elszaporodásának.
  • A tavaszi napsütés hirtelen melegedést okoz a lakásban és az esetlegesen az ablakpárkányon hagyott üvegben.

Visszafordítható -e a pusztulás?

Minél hamarabb feltűnik, hogy valami nincs rendben, annál nagyobb valószínűséggel tudjuk megmenteni.
A nálunk vásárolt floráriumok esetében ezért kérjük, hogy minél előbb küldjenek számunkra fotót.

Megosztás:

És a többi...

blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »
blank

Akváriumból florárium

Impozáns méretű, igazi szobai gondozásmentes minidzsungel, akár még világítással is: ezt kapjuk, ha akváriumból floráriumot készíttetünk vagy készítünk. Készülhet paludárium, amely a vízi és a

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop