Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
meh-pipacs
meh-pipacs

Rovarhotel, méhecskehotel vagy darázsgarázs – lásd vendégül minikerted apróságait!

Mi az a rovarhotel?

A “rovarhotel” egy különleges madáretetőszerű eszközt jelent, amelyet az emberek létesítenek, hogy kifejezetten rovaroknak biztosítsanak élőhelyet. Léteznek egészen nagyméretű, lábon álló rovarhotelek is, amelyek a talaj közelében élő rovaroknak is szállást biztosítanak.
Csövek, lyukak, rések találhatók a rovarhotelben, amelyet egy tető fed az eső elleni védelemként.
Céljuk lehet a biológiai sokféleség támogatása és a természetes környezet védelme.

Milyen rovarok, méhek jönnek majd?

Az emberek képzeletében a támadó, veszélyes darazsak és a méhkasból dühös felhőként kirajzó méhek képe jelenik meg, ha a rovarhotel, vagy pláne a darázsgarázs nevét hallják. A rovarhotelekbe ők nem költöznek be, oda elsősorban magányosan élő rovarok, talaj lakó méhek költöznek.

“Míg a házi méhek akár több tízezres kolóniáinak termetes faodvakra – még inkább az ember által biztosított kaptárakra – van szüksége, a magányos fajok ujjnyinál nem vastagabb lyukak védelmére bízzák utódaikat. Ezekbe a szűk járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét.” -olvashatjuk az MME honlapján.

Miért kell segíteni a beporzó rovarokat?

Mert a növények beporzását elsősorban ők végzik, nem a kaptárlakó méhcsaládok, és élőhelyeik területe, száma egyre csökken.

Veszélyes-e a rovarhotel?

Nem, mivel a támadó rovarok nem költöznek ilyen résekbe, lyukakba.

Mivel tudunk még segíteni ezeknek a hasznos kis jószágoknak?

Virágzó növények ültetésével és itató tálak kihelyezésével.
Egy lapos tálba helyezzük el néhány nagyobb követ vagy sziklát, ahová az apró vendégek leszállhatnak. Tegyük a rovarhotelt virágláda mellé vagy gyümölcsfák közelébe.

Kell-e védeni a rovarhotelt?

Az esőtől, felázástól mindenképp!
De előfordul az is, hogy a madaraktól, és más szőrös rovarevőktől kell védeni a “csőbölcsőket”. Erre megfelelő lehet a drótháló.

Kerti barátainknak ajánljuk webshopunkból:

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop