Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
sun-kertben
sun-kertben

Sün a kertben. 10 érdekes tény a sünökről

A gyerekek számára sok meséből ismert sün könnyen kertünk vendégévé válhat. Nem egészen úgy ahogyan ez a mesékben van, vagyis nem fog almát és körtét vinni a hátán, de ettől még cuki lesz és megfigyelhetjük az életét.
Hazánkban a keleti sün elterjedt és védett állat.
A macskák számára kitett ennivalóból gyakran esznek, és aki hallott már sünt enni, sőt látta, hogy hogy néz ki az a hely, ahol a sünök ettek, megértheti, hogy miért hívjuk sündisznónak…
Magányosan élő állatok.

Mire van szüksége egy sünnek, hogyha a kertünkbe akarjuk csalogatni?

Természetesen ennivalóra és búvóhelyre.
Egy megfelelő süntál, amit nem tud a sün odébb lökdösni, sőt esetleg az alján ki tud folyni az esővíz, ideális megoldás lehet.
A sünök számára összeállított eleség elsősorban rovarokat és állati fehérjét kell, hogy tartalmazzon. Ne felejtsük el azt, hogy a sünök élő eleséget, bogarakat, csigákat, férgeket is fogyasztanak. Vagyis ha van a kertünkben komposztáló, akkor a sün minden bizonnyal örömmel fogja meglátogatni a környékét…
Tévhit, hogy a sünöknek jó a tej, ugyanis laktózérzékenyek! Vagyis tejet ne, de vizet tegyünk ki a számukra.

blank

A sün számára megfelelő búvóhely egyrészt felülről víztől teljesen zárt, és hőszigetelési szempontból is megfelelő, különösen a téli hónapok miatt. Másrészt hogyha megfelelő búvóhelyet akarunk készíteni a számukra, akkor száraz falevelet kell először is összekupacolnunk, majd erre helyezzük rá a sünházat vagy a tetőként szolgáló farönköket, deszkát. Fontos, hogy a búvóhely alulról se ázzon föl, tehát mindenképpen jól béleljük alá.
A sünház bejárata nézzen dél felé!

blank

Mire figyeljünk a sünökkel kapcsolatban?

Ügyeljünk arra, hogy a sün kedvelt célpontja a kullancsoknak, így figyelnünk kell bundás háziállatainkra és magunkra is.

10 érdekes tény sünökről

Elterjedt és az emberi környezethez is jól alkalmazkodó állatok

Szerte a világban a sünöknek 17 fajtája él. Az ember közelében útmenti területeken, parkokban, kertekben is megtalálható, és amíg talál ennivalót és más fajtársaival is találkozhat, addig jól alkalmazkodik a városi környezethez.

Éjszakai “baglyok” és nem kedvelik a meleget

A sünök télire hibernálódnak, vagyis november és március között jól szigetelt kuckójukban, farakások alatt, avarban téli álmot alszanak. Napközben is alszanak, napnyugtakor indulnak élelem után.

Veszélyes ragadozók

Rovarokkal, férgekkel, földigilisztával, csigákkal táplálkoznak, de megeszik a madártojást és a madárfiókát is.

Szemüvegesek lennének

Látásuk rossz, de ezt kompenzálja éles hallásuk és jó szaglásuk.

Jók lennének triatlonban, ha mászás lenne biciklizés helyett

A sünök remekül futnak, másznak és úszni is tudnak. Ettől függetlenül ha kerti tavunk van, helyezzünk el benne olyan lépcsőt, amin a sün ki tud mászni.

Gyors kis állatok

Rövid távon roppant gyorsan, 9,5 km/óra sebességgel tudnak futni.

blank

Sün-számok

Egy sün tömege annyi, mint egy ananászé: 1.5 kg. Hossza annyi, mint egy vonalzóé: 25-35 cm. Tüskéinek száma: 5-7000. A tüskék a szőr módosulásai. Sokan nem tudják, de a sünnek farka is van! A farok hossza 4-5 cm.

Védett állatok

Hazánkban 1901 óta védett, fogságban nem tartható!

A legtöbben balesetben végzik

2-3 évig élnének, ha nem végezne sokukkal autóbaleset. Jó lenne vigyázni rájuk!

blank

Kerti barátainknak ajánljuk webshopunkból:

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop