Barion Pixel
pozsgások szukkulensek
pozsgások szukkulensek

Szárazságtűrő növények nevelése – kezdő lépések

Mit kell tudni a szárazságtűrő növényekről?

A szárazságtűrő növények vagy szukkulensek a világnak leginkább olyan tájairól származnak, ahol sivatagos, félsivatagos környezetben élnek, de minden éghajlaton vannak szárazságtűrő fajok. A körülmények rákényszerítik őket arra, hogy kiválóan hasznosítsák a vizet, kibírják az esetenként nagyobb hőingadozásokat és adott esetben védekezzenek a tűző napsugarak ellen.

Vannak olyan szárazságtűrő növények, amelyek hazai viszonyok között is télen-nyáron kint tarthatók – ilyenek például a kövirózsák.

Más fajokat csak szobanövényként tarthatunk.

Miért szépek a szukkulensek?

A szárazságtűrők, vagyis a szukkulensek alapvetően nagyon cuki növények. Dundi pozsgás leveleik és apró méreteik komoly rajongótábort tudnak toborozni a számukra, de meglepő módon még a szúrós kaktuszok is rendkívül vonzó “kiskedvencek” a kaktuszgyűjtők számára. A gömbölyded formákat kedveljük, és a legtöbb szukkulens ilyesmi. Természetesen vannak tüskés-szúrós fajták is, de még az ő tüskéik is sokszor dundi leveleken ülnek.

A szukkulensek csodás színekben pompázhatnak, és ezt nem is virágaikkal, hanem leveleikkel teszik. Az Instagramon ezrével találunk csodálatos színes szukkulens beültetéseket. Akár a szivárvány színeit is összerakhatjuk különböző pozsgásokból. A színes növényi levél eleve figyelemfelkeltő, de ha mindez még egy pozsgás is, az már végképp különlegesnek számít!

A pozsgások leveleinek elhelyezkedése igen különleges: a legtöbb az úgynevezett “isteni arányt” követi, vagyis az aranymetszés szabályát. Éppen ezért az egészségesen növekvő pozsgások látványra is roppant harmóniát sugároznak.

A szukkulensek óriási tábora tehát minden bizonnyal megtalálja a maga keresletét, és viszont. Ha jól körülnézünk, biztosan beleszeretünk valamelyik apró példányba.

Mit szeretnek a szárazságtűrők? Hogyan tartsuk őket?

A szukkulensek alapvetően “megbocsátó” növények. Készséggel megbocsátják, ha időnként elfelejtjük meglocsolni őket, és az elhelyezésük sem annyira támaszt kritikus igényeket gazdájuk felé, mint a huzatra vagy a sötétségre érzékeny más növények, esetleg a páradús környezetet kedvelők, akik bizony igen hamar tanújelét adják annak, hogy számukra száraz a levegő.

A szukkulensek számára a leveleiken megülő víz okozhat problémát – penészedést indíthat be -, illetve nem igazán szeretik, ha leveleiket fogdossuk. Némelyek erre dundi leveleik ledobásával válaszolnak (például a jelly bean-nek is nevezett varjúháj), míg mások elpusztulhatnak, ha kezünk zsírossága miatt tönkretesszük a leveleiket borító finom, porszerű réteget, az úgynevezett “farinát”.

A szukkulensek fényigénye

A szárazságtűrő növények fényigénye nagyon változó lehet. Egyes fajok a tűző napot is elviselik, míg másokat a tűző nap megvisel.

Van azonban néhány paraméter, ami alapján tudhatjuk, hogy mennyi fényt igényel kiskedvencünk, és amennyit adunk neki, az elég-e neki.

a színes pozsgások több fényt igényelnek

Minél több fényt kap egy pozsgás, ha olyan a fajtája, annál színesebb lesz. Azok a fajták, amelyeknek pl. csak leveleik széle színes, ezt a színt is akkor kapják meg, ha több fényhez jutnak. Fontos, hogy mielőtt ezt a több fényt közvetlen napsütéssel akarjuk számukra biztosítani, gondoljuk át, naponta hány órán keresztül kapják ezt a közvetlen napsütést, nehogy az adott fajtának ez túl sok legyen. Általában igaz az, hogy a sokáig “kíméletesebb” viszonyok közt tartott növény megég, ha közvetlenül kikerül a napra.

színes pozsgás

Bár a melegebb hőmérsékletet általában kedvelik, ha pozsgásunk üveggömbben van a közvetlen napon, az túlmelegedhet, amit pedig már annyira nem kedvel. Érdemes ilyenkor kezünket betenni az üveggömbbe, és megvizsgálni, vajon mennyire melegszik fel a levegő odabent.

Az ablak közelébe helyezve általában biztosra mehetünk, ha világos a lakás. Így az úgynevezett közvetlen fény éri a növényt, amit kedvel, de nem károsítja.

ha megnyúlik a pozsgás, több fényt kíván

Ha pozsgásunk megnyúlik, elveszítve alapvetően duci testalkatát, gyanakodhatunk, hogy túl kevés fényt kap.

Azoknál a fajoknál, amelyek egyébként elviselik a tűző napot is, a téli fényszegény viszonyok előállíthatják ezt az állapotot. Ha nagyon vállalkozókedvűek vagyunk, növényeink számára speciális LED lámpával helyettesíthetjük téli időszakban a napot. Ez igaz a szukkulensekre is.

Milyen talajt kedvelnek a szukkulensek?

A talaj esetében a szárazságtűrők a jó vízelvezetésre szavaznak, hogy gyökereik ne álljanak a pangó vízben. Jó vízelvezetésnek számít a homokos, laza talaj; a kókuszrostot tartalmazó talaj; a perlittel lazított talaj.

A szárazságtűrők locsolása

A szárazságtűrők roppant megbocsátó növények. Ha elfelejtkezünk róla, hogy meglocsoljuk őket, azt elnézik nekünk. A túl aktív törődést, vagyis a túl gyakori locsolást azonban biztos nem! Lehetséges, hogy úgy látszik, csontszáraz a földje vagy táptalaja, és rengeteg vizet kíván, ez nem biztos hogy igaz! Ha ilyenkor buzgón nekiállunk locsolni, és esetleg még a szukkulens cserepe egy átlátszatlan kaspóban is van, könnyen előfordulhat, hogy gyökere pangó vízben fog állni, és a “megmentés” inkább kipusztítást fog eredményezni.

Jelenti-e ez azt, hogy hétszámra nem is kell locsolni?

Alapvető szabály, hogy a pozsgás is szereti a vizet, még akkor is, ha sokáig kibírja nélküle… A víz, sőt, talán a harmat is csodákat tud tenni a szukikkal…

beáztatás – alulról locsolás

A csontszáraz, jó vízelvezetésű talajt meglocsolva pillanatok alatt azt vesszük észre, hogy a víz átfutott a cserépen, és szegény szukkulensünk simán szomjas maradt. Éppen ezért jobb ötletnek tűnik cseréppel együtt betenni egy vödör vagy tál vízbe, ahonnan a talaj és a növény is 1-2 óra alatt kellő mennyiségű nedvességet szipákolhat magába ahhoz, hogy a következő 2-3 hét gondozásmentes napjait kibírja. (Hidd el, ő ilyenkor jól fogja érezni magát, fejlődése ugrásszerűen megindul.)

talaj permetezés

Különösen apró szukkulensek esetében válik be a talaj permetezése. Óvatosan tegyük, nehogy a gondos permetezés rothadást indítson be!

locsolás a növény igénye szerint

A szukkulensek dundi leveleikben tárolják a nedvességet. Logikusnak tűnik tehát akkor locsolni, ha a levelek feszessége eltűnik, ha a levelek “bőre” megráncosodik, a növény levelei “lógnak”. Alapvetően nem mondhatjuk, hogy 2, 3 vagy 4 hetente kell locsolni a szárazságtűrőt, hiszen nagyon sok függ az adott lakás levegőjétől vagy akár az időjárástól is. A kinti esős idő a lakások levegőjét is sokkal párásabbá teszik, míg a nagy meleg értelemszerűen gyorsabb kiszáradást eredményez.

Mennyi vízzel locsoljunk?

A floráriumba ültetett szukkulens növénytársítás nagyon egyértelmű jelzéssel szolgál a számunkra, hogy pontosan mennyi vízzel is kell locsolni.
A floráriumok vagy szukkulens terráriumok aljában kavicsréteg van, amelyben az üvegen át pontosan látható, hogy mennyi vizet kapott a florárium. A homokréteg átnedvesedése is pontosan látható. Jó, ha a homokréteg félig vagy háromnegyed részben átnedvesedik, de fontos, hogy a kavicsréteg legalsó rétegeinél tovább semmiképp se álljon a víz!

A következő fotón még azt is láthatjuk, milyen szövevényes gyökereket eresztenek pozsgásaink, hogy minél hatékonyabban fel tudják szívni a ritkán érkező nedvességet:

szukkulens florárium locsolása
szukkulens florárium locsolása

Szukkulensek teleltetése

A teleltetés azoknál a szárazságtűrőknél merül fel, amelyek származási helyükön is több évszakot élnek meg – egy melegebb nyarat és egy hűvősebb telet. Hogy a kettő között mekkora a hőmérséklet ingadozás illetve mennyiben csökkennek a fényviszonyok, az határozza meg az adott növény igényeit, amikor szobanövényként tartjuk. A téli időszakot megélő növények egy passzívabb, hűvösebb, kevesebb fejlődéssel járó időszakot igényelnek.

Ha szukkulens növénykét vásárolunk esetleg külföldi kezelési címkével, azon láthatunk zóna megjelölést is, ami azt mutatja meg, mely időjárási zónában nevelhető a növény szabadtéren.

Magyarország időjárási zónája 6 (Nyugat-Magyarország) és 7 (Kelet-Magyarország). A szárazságtűrők teleltetése a szabadban a 8-9-es zónában is lehetséges, de nálunk a 6-os, 7-es zónában sajnos nem. Vagyis hűvösebb helység, hűvös ablakpárkány vagy télikert szükséges egynémelyik példány sikeres átteleltetéséhez.

A téli, nyugalmi időszakban fontos, hogy a locsolást még óvatosabban, vagyis még ritkábban végezzük.

Szukkulens cserép, tál, beültetés…  mibe ültessük?

Elvezetés!

A roppant kreatív tálak, cserepek, tárgyak nagyon mutatós szukkulens beültetéseket eredményeznek. A kérdés mindig az, hogy mennyire sikerül megoldani a megfelelő vízelvezetést… Amennyiben ez megoldható, tehát biztosak lehetünk benne, hogy a tál vagy bármilyen tárgy alján kifolyik a felesleges víz, akkor is érdemes a tál aljába kavicsréteget szórni.

A megfelelő szukkulens kiválasztása

Hogyan válasszunk pozsgást?

Neked mi tetszik?

Az első szempont természetesen az, hogy melyik szukkulens tetszik meg. Sajnos a szárazságtűrők választéka egy-egy dísznövény szaküzletben nem olyan óriási, hogy egy előre kiválasztott fajtára “rámehessünk”… Sokkal inkább kell szukkulenst választanunk aszerint, hogy éppen mi van a boltban.

A menekülés vékony ösvénye, ha szukkulens floráriumot rendelsz tőlünk. Ilyenkor ugyanis az éppen rendelkezésre álló növényeink közül választhatsz, sőt, olyan igazán miniatűr példányokat is megszerezhetsz, amik éppen csak hogy kikerültek a pozsgás-bölcsődénkből… Ez aztán az igazi kuriózum! Bölcsődés korától kezdve nevelni egy pozsgást!

szukkulens nevelde

Kérj információt tőlünk, hogy melyik szukkulensből van éppen apróságunk!

Hova tudod tenni?

Lakásod világossága vagy sötétsége dönti el, hogy melyik szuki nevelgetéséhez fűzhetsz szép reményeket.

Ha saját, egyedi beültetést kérsz, átbeszéljük, hogy melyiket ajánljuk.

Van-e lehetőséged teleltetésre?

Ha van télikerted vagy egy télen kevésbé fűtött szobád, a szobai melegre egyébként télen nem jól reagáló szukkulenseket is választhatod. Mindenképpen van némi rizikód a teleltetésben, de ha rajta tartod a szemed növénykedvenceden, meg tudod találni számára a megfelelő helyet a lakásban az átteleltetésre is.

sivatag terrárium
sivatag terrárium

Megosztás:

És a többi...

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás