Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
akvarium-florarium
akvarium-florarium

Akváriumból florárium

Impozáns méretű, igazi szobai gondozásmentes minidzsungel, akár még világítással is: ezt kapjuk, ha akváriumból floráriumot készíttetünk vagy készítünk. Készülhet paludárium, amely a vízi és a szárazföldi világ egy szeletét is bemutatja, vagy állatokat is tarthatunk a terráriumban, azonban ezek mindenképpen több odafigyelést és gondozást igényelnek, mint egy florárium.
Miben más egy ilyen florárium készítés, mint egy üveggömb vagy üvegedény beültetése?

Hogyan kezdjünk hozzá?

Technikai részletek

Ha akváriumból lesz florárium, első lépésként jól ki kell tisztítani az akváriumot. Ha az alga vagy a víz nyomokat hagyott, akkor azt a munka megkezdése előtt kell jól lepucolni, hogy a vegyianyag maradványait jól le tudjuk öblíteni.

Súly

Nagyon fontos különbség, hogy az akvárium és a florárium máshogy terheli az üveg falát. Háromszor is meg kell tehát gondolni minden grammot, amit az új floráriumba teszünk.
Minél nagyobb az akvárium, annál problémásabb lesz a mozgatása, ha már be van ültetve, de számoljunk vele, hogy idővel biztosan kell mozgatni, ha a növényeket metszeni kell.

Tető

Floráriumként – ha párakedvelő növényeket ültetünk be – minél tökéletesebben záródó tető szükséges. Ha egy pozsgás vagy kaktusz florárium készül, akkor tetőre nincs szükség.

Világítás

Az akvárium világítás elvileg adott a számunkra. Ez manapság már leginkább LED világítás, de azt azért nem árt szem előtt tartani, hogy a növények számára a teljes spektrumú növényvilágítás a legjobb. Megfontolandó tehát, hogy kék és piros ledeket tartalmazó ledsort is felszereljünk az akvárium tetejére.

Design tervezés

A legizgalmasabb rész talán a design megtervezése. Végre nem kell spórolnunk a hellyel, gondolkodhatunk mindenféle felszínekben, életképben, dekorációban. Kialakíthatunk sziklás részeket, utakat, tereket. Játszhatunk a növényekkel aszerint is, hogy melyik lesz majd az, amelyik a felszínen elterjed, és melyik az, amelyik felfelé fog növekedni.

blank

Florárium növények

A florárium növényeinek kiválasztásánál először is azt kell eldöntenünk, hogy párakedvelő vagy szárazságtűrő floráriumot szeretnénk, a kettőt nem lehet keverni. A növényeket vizsgálva vegyük figyelembe a növény alapvető tulajdonságát, vagyis azt, hogy milyen nagyra nő. Egy alapvetően nagy levelű növény – hiába szép a levele és kiskorában még kicsi – de egy idő után túlnövi a legnagyobb floráriumot is.
Azt se tekintsük alapnak, hogy mit látunk az interneten frissen beültetve…

Az akvárium florárium elhelyezése

Az akvárium számára jellemzően a felső világítás adja a fényt, így akár egy sötét sarok is megfelel. Más a helyzet a florárium esetében. Ha a rendelkezésünkre álló hely egy ablak közeli hely, asztal, párkány, a természetes fénynél nincs jobb a növények számára. A fontos, hogy szórt fény legyen, és az üvegtetővel letakart akvárium-florárium belseje ne tudjon felmelegedni, mert a túl nagy hő káros lesz a növények számára.
Akárhova is tesszük az akváriumot, mindenképpen figyeljük a növényeket, nem nyúlnak-e meg túlságosan.

Beültetés – jó, ha megtanuljuk előbb a florárium különlegességeit

Jó, ha tudjuk, hogy attól mert nagy, attól még az akváriumból készített florárium igenis egy florárium. Vagyis célszerű betartani azokat a szabályokat, amikert egy florárium készítésekor. Ezek közül a legfontosabb talán az, hogy viszonylag vékony földrétegbe ültetünk. A növények a korlátozott tápanyag mennyiség miatt lassabb növekedésre fognak beállni. Arról pedig nem is beszélve, hogy a súlyra is tekintettel kell lennünk, tehát már csak ezért is vékony földréteg ajánlott.
Azoknak, akik most először ültetnek be floráriumot, azoknak sok szeretettel ajánljuk videós florárium készítés tanfolyamunkat. Ebből megtanulható a rétegzés, a rétegek aránya, és az a nagyon fontos információ is megtudható, hogy mennyi vízre van szüksége egy zárt floráriumnak.

Párásodás beállítása

Egészen biztos, hogy egy nagyobb akvárium beültetése után egy hetet is eltölthetünk azzal, hogy beállítjuk a párásodás mértékét. Ezt persze nem a beültetés utáni napon kell elkezdeni, hiszen a növényeknek meg is kell eredniük.

Megfigyelés

Ahogy minden más floráriumot, úgy az akvárium átalakításával készültet is figyelni kell, hiszen egyes növények kipusztulhatnak. A növények azt is pontosan jelzik, hogyha túl sok párát szedtünk ki a floráriumból, így célszerű a hiányzó vizet pótolni, még mielőtt a florárium kiszáradna.
Egy jól a működő mikroökoszisztémában akkor mondhatjuk azt, hogy tökéletes az összhang és a harmónia, hogyha megjelenik benne a gomba… Ez persze még biztosan odébb van, úgy körülbelül egy év után vizsgálódhatunk.

Metszés

Idővel szükség lehet a növények visszametszésére. Természetesen függ a kiindulási állapottól és a beültetett növények fajtájától, de figyeljünk nagyon, hiszen egyes növények agresszívebben terjeszkedhetnek mint mások.

Az akvárium beültetése izgalmas elfoglaltság, érdemes belevágni! Ha így döntesz, alapanyagokat webshopunkban is tudsz vásárolni.

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop