Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
palackkert mohakert
palackkert mohakert

Florárium, terrárium, vivárium, paludárium, palackkert

Ha elkezdünk érdeklődni a floráriumok iránt, villámgyorsan beleütközünk abba a kérdésbe, hogy mit is nevezünk pontosan floráriumnak, mi a különbség a florárium és a terrárium között. Azt azért érezzük, hogy az akvárium ezektől lényegesen különbözik, de amint mélyebbre ásunk, rájövünk, hogy annyira azért mégsem… Ők mindannyian ennek a nagy “arium család”-nak a tagjai.

A számos latin név – amelyeket magyarul ékezettel is ellátunk – átfedéseket is jelenthet a gyakorlatban.

Lényegében mindegyik fogalom mögött az áll, ahogy az emberek a természetes környezet egy darabját hozzák létre a maguk számára városaikban, épületeikben, irodáikban, lakásaikban. Hiszen a kör az óriás tengeri akváriumoktól egészen miniatűr palackkertekig terjed.

Az arium latin szó, utótag jelentése: tartály, hely. Vagyis minden “árium” valaminek a helye. Nézzük az előtagok jelentéseit!

  • flora: virág; növényfajok összessége
  • Terra: Föld
  • vivere: élni
  • paludosus: mocsaras
  • aqua: víz
  • riparius: part

A sor természetesen még bővíthető, például ide sorolható a delfinárium és a planetárium is, mi azonban koncentráljunk szűkebb témánkra, mégpedig a növények otthonára.Vivárium “az élet helye”

A fogalmak közül a legtágabb jelentésű a vivárium. A vivárium állatok és növények életközösségeinek épített “makettje”. A vivárium maga az összefoglaló kategória, ami alá sorolódik az összes többi “árium” az akváriumtól a terráriumig, sőt, ide sorolhatók a palackkertek, kerti tavacskák is, de még a hangyák számára épített mesterséges hangyavárak is.

Terrárium “a Föld üveg alatt”

Üvegből készült tartályban létrehozott élettér növények és/vagy állatok számára.

Két típusát különböztetik meg: a nyitott és a zárt terráriumot. Utóbbiban a magas páratartalom trópusi növények számára is megfelelő lehet. Szárazföldi növények találhatók benne.

A zárt terráriumban csak növények találhatók – ennek másik neve lényegében a florárium…

Florárium “növények üvegháza”

A florárium kizárólag növények számára, üvegbe készített “lakóhely”, kompozíció. A többi növényi viváriumtól az különbözteti meg, hogy nincs benne külön szabad vízfelület. A terráriumhoz képest annyiban más, hogy a floráriumban nincsenek állatok, míg egy terráriumban lehetnek. (Tegyük hozzá: a floráriumi állatok annyira picik, hogy nem miattuk, nem az ő megfigyelésük miatt tartjuk a floráriumot. Ezekről az apró lényekről itt írtunk: Élőlények a floráriumban)

Mi jellemzi még a floráriumot?

A floráriumban nincs szabad vízfelület, a páráról és a növények folyamatos vízellátásáról a talajként használt tőzegmoha vagy fakéregzúzalék alá helyezett agyaggranulátum, murva, faszén vagy egyéb jó vízvezető és tároló képességű anyag gondoskodik. A floráriumban kizárólag növényeket tartanak. (Petőfi Attila)

Milyen növények kerülhetnek a floráriumba?

Elsősorban a méret szab határt annak, hogy milyen növények a tipikus floráriumi növények. Alacsony növekedésű, lassan növő növények számára megfelelő a florárium.

A floráriumok esetében a szárazságtűrőket (pozsgások, kaktuszok) nagy óvatossággal kell kezelni, elsősorban azért, mert helytelen öntözés esetén a túl sok víz a növények kipusztulását okozhatja. (De tegyük hozzá: ezt egy kaspóba helyezett cseréppel is simán elkövethetjük.)

A mohakert a floráriumoknak olyan speciális fajtája, amelyben a növény csak a moha.

A zárt floráriumok speciális fajtája a palackkert, amely az üvegről kapta nevét. Zárt florárium, amelynek különlegessége az alapkérdés:

Hogyan került bele a növény a palackba?

A palackkertek készítése sokkal inkább művészet, relaxáció és mikrosebészet, mint kertészkedés…

Paludárium “mocsaras földrész”

Víz és szárazföldi rész egyaránt megtalálható benne, teret adva a vízi és szárazföldi élőlényeknek is. Előfordulhat, hogy az akváriumokhoz hasonlóan itt is szükséges lehet a víz levegőztetése.

Szárazföldi és vízi növények is élnek benne, természetesen a megfelelő részeken. Ideális azon állatok számára, amelyek a vízben és a szárazföldön egyaránt élnek.

A paludárium különlegesen szép formája az a kompozíció, amelyben egy apró szivattyú segítségével vízesést építenek meg.

Lehet nyitott és zárt is.

Riparium “a part életközössége”

A partok egy szeletét mutatja be, elsősorban vízben lebegő növényekkel és kizárólag a vízben élő állatokkal.

 

Hogy jobban átláthatóvá váljon a mi szempontunkból fontos három fogalom, tekintsük át őket egy összefoglaló táblázatban!

florárium terrárium paludárium

Megjegyzés: fontos látni, hogy a magyar gyakorlatban a terrárium szó leggyakrabban állatok lakóhelyét is jelenti, míg pl. az angolszász szakirodalmat olvasgatva ez ott nem mindig jelenti ezt. A hazai fogalmi gyakorlathoz idézzük ismét Petőfi Attilát:

A terrárium/ vivárium tartalmazhat akár nagyobb mennyiségű vizet is , de csak akkorát, amekkorát a benne élő – amúgy szárazföldi állat – megkíván, és nem szoktak a vízben halakat tartani. A terrárium egyébként meglehetősen egyértelműen hüllők, kétéltűek lakhelye, míg viváriumnak valahol a rovarházat nevezik így (pl. Fővárosi Állatkert), valahol pedig a békák tartására használt, vagy a dúsan növényesített terráriumot is így hívják.

Szerencsére a fogalmi keveredések a legkevésbé sincsenek hatással arra, hogy milyen életközösségben gyönyörködünk!

Megosztás:

És a többi...

blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »
blank

Akváriumból florárium

Impozáns méretű, igazi szobai gondozásmentes minidzsungel, akár még világítással is: ezt kapjuk, ha akváriumból floráriumot készíttetünk vagy készítünk. Készülhet paludárium, amely a vízi és a

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop