Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
Ugróvillások nyoma
Ugróvillások nyoma

Hasznos élőlények a floráriumban

A zárt florárium vagy a palackkert zárt ökoszisztéma, önmagát fenntartó, lényegében gondozásmentes rendszer – ezt elméletben tudjuk. De ennek az önfenntartó rendszernek szüksége van lebontó “elemekre” is…
Sokan vannak, akik ha meglátnak a florárium falán egy (vagy több) kis élőlényt mászkálni, nyomban azon kezdenek el gondolkodni, hogyan lehetne elpusztítani, vagy legalább kiszedni onnan azokat.

Mi van, ha megrágják a növényt, vagy elszaporodnak és tönkreteszik a szép floráriumot?

Aggodalomra semmi ok! Nagyon sok esetben ezek az apróságok egyáltalán nem ártanak. Sok közülük kifejezetten hasznos és éppen ezek a kis “karbantartók” segítenek megteremteni a tökéletes feltételeket a megfelelő ökoszisztéma kifejlődéséhez, és ezáltal lesz hosszú életű a palackkertünk.

A teljesség igénye nélkül álljon itt két munkatárs a takarító személyzetből:

Ugróvillások (Collembola)

blank
Ugróvillások nyoma a párás üvegen

Egy zárt floráriumban a lehető leghasznosabb kis jószágok az ugróvillás névre hallgató parányi élőlények. Több fajtájuk létezik. Hosszuk 1-3 mm, színük fehér, szürkés, vagy barnás attól függően, hogy a talajfelszín alatt, vagy felett élnek. A floráriumban leginkább a nyomukat lehet észrevenni, amint az üveg falára lecsapódott párában kusza ösvényeket rajzolnak maguk után. Erős nagyítóval meg lehet keresni a tetteseket: elég követni a párán lévő csapást, a végén ott lesz őkelme, amint a vízben tempózva halad. Amikor a talajon vannak, nehezebb felfedezni őket, mert elég szégyenlősek. Ha megpiszkálnánk a földet, akkor láthatóvá válnának, de elég gyorsan ismét elrejtőznek.

Az ugróvillások elsősorban elhalt, bomló, korhadó növényi részekkel táplálkoznak, valamint előszeretettel fogyasztják a penészgombát. Ezzel el is jutottunk oda, hogy miért olyan hasznosak az ugróvillások. Ha megfelelő számban elszaporodnak, akkor képesek megakadályozni, hogy a florárium belsejében felüsse a fejét a nemkívánatos rothadás és a penész. A tökéletes ökoszisztéma részét képezik ezek a parányi kis lények. Nem kell tőlük tartani, a növényekben semmiféle kárt nem fognak okozni.

Fonálférgek (Nematoda)

A fonálférgeknek hozzávetőleg húszezer fajuk létezik, általában parazitaként tartjuk számon őket, mivel különféle gazdatestekben élősködnek. A floráriumban azonban van egy szívesen látott faj, ami nem parazita, sőt kifejezetten hasznos a jelenléte.

Elsősorban zárt floráriumokban jelenhetnek meg ezek a parányi, 3-5 mm hosszú, hajszálvékony, világos, áttetsző fonálférgek. Kedvelik a magas páratartalmat, a párás üveg falára is felmászhatnak, de inkább a talajba fúrják magukat. Életmódjuk hasonlít a földigilisztáéhoz, de mivel nagyon aprók, sokkal nehezebb észrevenni őket. Mozgásuk is lassú, nem túl feltűnő, ezért esztétikai szempontból egyáltalán nem zavaróak. Könnyen össze lehet téveszteni akár egy hajszálgyökérrel.

A florárium egészsége szempontjából hasznosak, mivel elhalt növényi részekkel táplálkoznak, ezáltal megakadályozzák a rothadást, penészesedés, továbbá lazítják a palackkert talaját. Általában a mohával, vagy a kerti komposztálóból származó talajjal jutnak be a palackba, de akár a kertészetben vásárolt virágfölddel is könnyen “beszerezhetjük”. A növényekben semmiféle kárt nem okoznak. Ha a tökéletes ökoszisztéma elérésére törekszünk, akkor ez a fajta fonálféreg a barátunk.

Fonálféreg és ugróvillás a floráriumban

Hogy is néznek ki ezek az apró munkások?

Készítettem egy videót, amelyben mindkét szereplő felbukkan…

Megosztás:

És a többi...

blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »
blank

Akváriumból florárium

Impozáns méretű, igazi szobai gondozásmentes minidzsungel, akár még világítással is: ezt kapjuk, ha akváriumból floráriumot készíttetünk vagy készítünk. Készülhet paludárium, amely a vízi és a

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop