Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
candle-5065237_1920
candle-5065237_1920

Születésnapi ajándék ötletek

A születésnapi ajándék egy örök talány. Mit adjak ajándékba születésnapra? A fejtörés régi, de a születésnapi ajándékötletek keresgélése az interneten már modern lehetőség. Blogbejegyzésemben ötleteket szeretnék adni nemcsak saját termékeink közül, de általánosan is. Miután megmutattam kedvenceimet, mint javaslatokat, mesélek a születésnap ünneplésének történetéről is.

Vágjunk bele, nézzük meg, hogy a florárium is ezerféle lehet!

Florárium: születésnapi ajándékötletek

A floráriumot nagy örömmel ajándékozzák egymásnak az emberek, és sokszor annyira beleszeretnek ezekbe a szépséges minikertekbe, hogy már el is dől, ők maguk mit kérnek a következő születésnapjukra. Nem egyszer fordult ez elő, amikor vevőink eljöttek és ránéztek a “mini bemutatótermünkben” sorakozó darabokra.
Izgalmas kreatív utazás mindig újabb és újabb florárium design-t kitalálni, így folyamatosan bővülő kínálattal, ötletekkel tudunk szolgálni.

Néhány ötlet először ömlesztve és a technika által válogatva, amelyet a webshopunkban megtalálhatsz:

Most pedig nézzük részletesebben!

A florárium olyan ajándék, amelynek mindenki örül. A florárium a természet egy kis szeletét hozza a lakásba, amellett, hogy szépségét ideális esetben több hónapig, akár évig is megőrzi.

Születésnapi ajándékötlet gyerekeknek: CsiMag csomag – csináld magad floráriumkészítés

A gyerekek 8-9 éves koruk körül már késztetést éreznek arra, hogy gondoskodjanak egy élőlényről. A kisállatok, teknősök, cica, kutya mellett a növénygondozás is jó buli lehet.

A CsiMag csomag mindent tartalmaz, amiből egy jól működő miniatűr florárium, egy mohakert készíthető. Infografika és videósorozat mutatja be a készítés egyes lépéseit.

blank

A CsiMag csomag továbbfejlesztett változata apró növénykével és/vagy miniatűr figurával is kérhető egyedi igényként!

Születésnapi ajándékötlet növénygyilkos növénykedvelőknek: Zárt florárium vagy Zuzmókép

Bizony, vannak növénykedvelők, akik minden szobanövényt kinyiffantanak maguk körül. Leginkább azért, mert a növény nem tud számukra hallható frekvencián kiabálni, hogy vizet kér.

Számukra bármelyik zárt florárium jó megoldás, ugyanis azok lényegében gondozásmentesek, nem kell őket locsolni, és ha egyszer megtaláljuk számukra a jó helyet a lakásban, akkor akár évekig jól tudnak funkcionálni.

A zuzmókép pedig a valódi zöldet hozza a lakásba úgy, hogy nem kell gondozni…

születésnapi ajándékötlet Zuzmókép
születésnapi ajándékötlet Zuzmókép

Születésnapi ajándékötlet férfiaknak: Palackkert

Ha egy természetkedvelő férfit szeretnénk megajándékozni, a palackkert rögtön a meglepetés erejével fog hatni, ha az illető valamilyen italra számít, és egy miniatűr kert van a csomagolásban.

Ideális, mert egyben gondozásmentes is, de könnyen tematikussá is tehető aszerint, hogy a férfiembernek milyen hobbija van.

születésnapi ajándékötlet demizson palackkert
születésnapi ajándékötlet demizson palackkert

Születésnapi ajándékötlet nőknek: Florárium egy csipetnyi rózsaszínnel

A florárium rózsaszínjét két dologgal tudjuk megadni: a csodás rózsaszín fittóniákkal és a rózsaszín dekorkő réteggel.

születésnapi ajándékötlet nőknek: florárium rózsaszínnel

Születésnapi ajándékötlet nőknek: Tündérkert florárium

Elképesztően romantikus ajándék a mini tündérkert florárium, amelyet több stílusban is készítünk.

 • Hobbitház florárium a Gyűrűk Ura rajongóknak
születésnapi ajándékötlet Gyűrűk Ura rajongóknak
születésnapi ajándékötlet Gyűrűk Ura rajongóknak
 • Manóházak rusztikus stílusban
születésnapi ajándékötlet florárium manóházzal
születésnapi ajándékötlet florárium manóházzal
 • Színes házikók a kevésbé rejtőzködő tündérek és manók kedvelőinek
 • Tündérkert tündér figurával

Születésnapi ajándékötlet ezoterikusoknak

A miniatűr kertek a Távol-Keletről származnak, így szinte magától értetődik, hogy a floráriumok világába is bevisszük a távol-keleti filozófiát.

 • Zen kert, amelyben ugyanúgy gereblyézhető a talaj, ahogy a valódi, nagy kertben
 • Buddhista szerzetesek meditáció közben
 • Japán kert apró kertelemekkel
születésnapi ajándékötlet zen kert
születésnapi ajándékötlet zen kert

Születésnapi ajándékötlet szukkulensrajongóknak

A pozsgásoknak bizony külön rajongótábora van. Mi nem vagyunk annyira bátrak, hogy kaktuszokat ültessünk be, de a pozsgásokat mi is nagyon szeretjük.

születésnapi ajándékötlet szukkulens üveggömb
születésnapi ajándékötlet szukkulens üveggömb

Születésnapi ajándékötlet nagy utazóknak

Elképesztően romantikus és kalandos helyszínt idéz kettő-az-egyben floráriumunk, amelyben egy sivatag “közepére” vetődött palackposta található, méghozzá egy élő mohakerttel a belsejében…

születésnapi ajándékötlet palackposta florárium
születésnapi ajándékötlet palackposta florárium

A születésnapi ajándék története

Honnan ered a születésnap ünneplése és az ajándékozás szokása?

Az ókori görögök úgy vélték, hogy minden emberhez kapcsolódik egy szellem születése napján. Ez a szellem misztikus módon kapcsolatban áll az adott nap istenségével. Szintén az ókori görögök készítettek félhold alakú süteményt Artemisznek, a Hold istennőjének, amelyre gyertyákat tettek.

A pogányok szerint a gonosz szellemek mindig lesben állnak a nagy fordulónapok táján, ilyen a születésnap is. Ha ezeken a napokon a család, a barátok összejönnek, az segít a távoltartásukban. A születésnapi ajándékok a következő év prosperitását és biztonságát vannak hivatva elhozni, ezért ajándékoztak és ajándékoznak ma is pénzt, ruhát és ételt. A gyertya a pogányok szertartásaiban is a fényt szimbolizálta a sötét, gonosz erők ellen.

Az átlagemberek születésnapját a rómaiak kezdték el ünnepelni. Érdekesség, hogy az 50. születésnap kiemelt szerepet kapott – de csak a római férfiak életében, mert a nők születésnapját a XII. századig nem ünnepelték. Az 50 éves római búzalisztből, olivaolajból, mézből és reszelt sajtból készült tortát kapott.

A születésnapi torta hagyománya mindössze 200 éves. Az ipari forradalom tette lehetővé, hogy a cukor széles néptömegek számára hozzáférhető legyen. Az első születésnapi tortákat Németországban készítették a Kinderfest-ekre (vagyis a gyerek szülinapi zsúrokra).

 

A születésnapi ajándék választás 7 pontja

Hogyan válasszak születésnapi ajándékot?

A születésnapi ajándék kitalálása komoly feladat is lehet… Adunk egy kis segítséget, hogy hogyan is szülessen meg a nagy ötlet:

  1. Ajándékozz problémamegoldást!
  2. Ne adj ajándékba újabb problémát!
  3. Ajándékozz praktikusan, ne látványosan!
  4. Ne elmélkedd túl a dolgot!
  5. Ha “Már mindenem megvan” a válasz…
  6. Adj olyan ajándékot, amely folyamatosan ad!
  7. Csomagolj ügyesen!

1. Ajándékozz problémamegoldást születésnapra!

Azt gondoljuk, hogy ha valakinek ajándékot vásárolunk, pusztán a több dolog birtoklásától boldogabb lesz a megajándékozott. Pedig a boldogság nem a pozitív dolgok hozzáadásából, hanem a negatív dolgok elvételéből származik.

Vagyis keress egy problémát annak az életében, akinek ajándékozni szeretnél és oldd meg kedvességeddel! A hangsúly a kedvességen van, vagyis ne akarj olyan problémát megoldani, aminek az illető nincs is tudatában. Ne ajándékozz fogyasztóital port vagy szájszag elleni cukorkákat annak, aki erről nem is tud…

2. Ne adj ajándékba újabb problémát!

A vásárlási utalványok lehetnek ilyen bosszantó ajándékok, ha olyan boltba szólnak, ahol a megajándékozott nem szokott vásárolni… A lejárati idő rövidsége is csak annak válhat hasznára, aki az utalványt eladja, az érték nem különben. Az élmény ajándékozás is csak akkor ér valamit, ha a megajándékozott TÉNYLEG szeretne pl. tandem ugrani vagy szappanfőző hobbitanfolyamra menni.

3. Ajándékozz praktikusan, ne látványosan!

Vigyázzunk, ne azért ajándékozzunk valami látványosat, hogy mi magunk a “jó ajándékozó” pózában tetszelegjünk! A látványos ajándékok – ha azok nem a megajándékozott kívánsága szerint valók – leginkább az ajándékozóról szólnak, és mindenre valók, csak arra nem, hogy örömet okozzanak annak, aki kapja őket.

4.  Ne elmélkedd túl a szülinapi ajándék dolgot!

Nem biztos, hogy muszáj túl sokat agyalnod rajta, hogy mi az ideális születésnapi ajándék szeretteidnek. Egyszerűen kérdezd meg tőlük! Ki tudhatja a megajándékozottnál jobban, hogy minek örülne, ha nem épp ő maga? A kutatások szerint az emberek azt érzik a legjobb, legemlékezetesebb ajándéknak, amit ők kértek.

5. Ha “Már mindenem megvan” a válasz…

Ezt a választ legtöbbször az anyukák és az apukák adják, mint választ a “Mit szeretnél a születésnapodra?” kérdésre, majd hozzáteszik: “Te vagy a legnagyobb születésnapi ajándék!”

Ilyenkor a legjobb ajándék az IDŐ, amelyet együtt tölthetünk, vagyis ajándékozz közös kirándulást, színházi estét, vacsorát, vagy bármi olyat, amit közösen szerettek csinálni.

6. Adj olyan ajándékot, amely folyamatosan ad!

A hasznos ajándékok – esetleg pont azok, amelyeket a megajándékozott maga kért – újra és újra emlékeztetnek, míg azok, amelyeket csak udvariasságból adtak, bizony a szekrény mélyén végzik.

Megörökíthetjük a szép pillanatokat is: a fotóalbum, a videó összevágás mind olyan ajándékok, amelyek kellemes érzéseket idéznek fel.

Tegyük személyessé az ajándékot! Ha a név kezdőbetűit vagy a dátumot elhelyezzük valahol a tárgyon, még akár rejtett helyen is, akkor az odafigyelésnek egy olyan fűszerét adhatjuk az ajándékhoz, amire a megajándékozott mindig emlékezni fog.

7. Csomagolj ügyesen!

A csomagolás lehet különleges vagy vicces is, de készíthetsz valamilyen személyes körítést is, akár egy levél formájában.

Vicces csomagolás lehet, ha pl. borosüveg formájú csomagolásba mást raksz, vagy pici ajándékot teszel nagy csomagba. Ha esetleg maga a csomagolás is külön használható, akkor rögtön kettőt adsz egyben.

A személyes, kézzel írt feljegyzés vagy levél pedig abszolút személyessé teszi az ajándékozási alkalmat.

Megosztás:

És a többi...