Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
moth-orchids-6297549_1280
moth-orchids-6297549_1280

6 dolog a boldog orchideáról – vajon az orchidea florárium jó megoldás?

Kaptál ajándékba orchideát, és szeretnéd életben tartani? Sőt, szeretnéd, ha újra virágozna? Mindössze néhány dolgot kell tudnod és betartanod, mi ezzel kezdjük:

5 alapvető dolog az orchideáról

 1. Orchideád nagy valószínűséggel lepkeorchidea hibrid (Phalaenopsis) – ez kapható a legtöbb helyen, és ez a legolcsóbb variáns. Ez a típus a szárazabb levegőjű lakásban is nagyobb eséllyel tartható.blank
 2. Az orchidea természetes élőhelyén a fákon él, de nem úgy, mint a fagyöngy, vagyis a fát csak támasztékként használja. Vagyis termőföldre nincs szüksége.
 3. A gyökerek végein veszi fel a vizet és az abban oldott ásványi anyagokat. A gyökér ideális esetben a levegőben lóg, vagy fán kapaszkodik.
 4. Maga a növény sem áll egyenesen, így a trópusi eső sem áll meg a levelek tövében (hónaljában).
 5. Levelei húsosak, hasonlítanak a pozsgás növények leveleire. Ez arra utal, hogy a növény felkészült rá, hogy ritkán kapjon nagy adag vizet.

blank

6 dolog, ami boldoggá tesz egy orchideát:

Az orchidea annak örülne a legjobban, ha

 • az ablak elé (de nem tűző napra) helyezett
 • fatörzsre erősítenéd,
 • kissé lelógva és
 • pár naponta
 • öntenéd nyakon esővízzel,
 • ami tápanyagokban dús, mintha egy trópusi erdő porát, elhalt növényi részeit tartalmazná.

blank

Nézzük, hogy tudjuk ezt a mi hagyományos cserepes, öntözőkannás világunkban megoldani! Vagy éppen orchidea floráriumként sikerülhet növényünk kedvében járni?

Hova tegyük az orchideát?

Tegyük az orchideát az ablak elé, vagyis kapjon fényt, de a tűző nap ne érje! A fák árnyékában élő növények a tűző napra nem jól reagálnak.

Fákon kapaszkodva? 

Félig-meddig kapaszkodva, támaszkodva, féldig-meddig lógva lenne az ideális az orchidea számára, amikor a gyökere egyrészt kap levegőt, körüljárja a légmozgás, még fotoszintetizálni is tud. Mennyit tudunk ebből megvalósítani? Ha van lelógatható kosarunk, abban jól érezheti magát az orchidea, feltéve persze, ha a gyökerei is szabadon lehetnek. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, akkor legalább olyan orchidea ültetőközegbe tegyük a növényt, ami sok fadarabot tartalmaz, nem tömörödik össze, könnyen kiszellőzik.

Az ideális orchideacserép teljesen átlátszó, a kaspó pedig szintén víztiszta, hogy a fény a lehető legjobban bejusson a gyökérhez. Ebből tehát az következik, hogy az üveg jó tároló az orchidea számára, ha a fényáteresztést nézzük.

Orchidea öntözés

Az öntözés legegyszerűbb módja az, ha az orchideát betesszük a fürdőkádba, és időről időre jól lezuhanyozzuk, hogy tudjon állni a vízben. Fontos, hogy a zuhanyzás után a levelek tövéből is kiöntsük a vizet, hiszen természetes állapotában itt a víz nem tudna megállni.

Tápanyag az orchidea számára

Miután a vízben oldott tápanyagot tudja csak fölvenni az orchidea, ezért nem véletlen, hogy az interneten hatalmas karriert tudnak befutni az orchideával kapcsolatos jó tanácsok, miszerint ezt vagy azt a vízbe keverve csodát látunk. Számtalan csodaszert javasolnak a különböző női magazinok, így például az élesztőt, a szódabikarbónát, a fokhagymát és a banánt is. A csoda mindössze abban áll, hogy ezek háztartásban is megtalálható alapanyagok tartalmazzák-e a következő ásványi anyagokat: nitrogén, foszfor, kálium.
Vagyis ha nem akarunk ilyen szerekkel kísérletezni válasszunk olyan orchidea tápoldatot amely ezeket a anyagokat tartalmazza. A virágzáshoz a kálium a legfontosabb anyag.

Szemben az átlagos cserepes növénnyel, amelynek nincsen szüksége túlságosan gyakran tápoldatra, az orchidea számára ez az elsődleges forrás.
Az esővizet felforralt, majd lehűtött csapvízzel is kiválthatjuk.
Miután az orchidea fürdött egy jót, jól szárítsuk le, figyeljünk arra, hogy a gyökerek nehogy vízben álljanak, le tudjanak száradni.

Ha visszatérünk az orchidea florárium kérdésre, itt azért jogosan merül fel a kérdés, hogy hogyan lehet majd a növényt megáztatni, ha fixen be van ültetve az ültetőközegbe…blank

Páradús környezet

Trópusi növényként az orchidea szereti a páradús környezetet.
Ha permetezéssel vagy más növényekkel összerakva egy növénysarokban meg tudjuk oldani a párás mikroklímát, növényünk nagyon hálás lesz érte.
A zárt floráriumok nagyon jól tudják biztosítani a párás levegőt, azonban az orchidea számára a légmozgás is fontos. Ez pedig a zárt üvegtartályban nem valósul meg.

Ha további információra van szükséged az orchideák népes családjáról, esetleg úgy gondolod, hogy a te orchideád nem lepkeorchidea, akkor ajánljuk a forrásként megjelölt weboldalakat!

Orchidea floráriumot megrendelésre készítünk. Ha boldog orchideát szeretnél, számolj vele, hogy az nem gondozásmentes történet, de gyönyörűséget lehet alkotni!

Várjuk megkeresésed!

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop