Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
poszmeh
poszmeh

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy városi kis kertbe vagy vidéki erdő közeli kertbe szeretnénk csalogatni az állatokat, rovarokat.
Rózsakerted van? A rózsát szeretik a levéltetvek, őket pedig a katicák. Jó ötlet tehát a rózsa közelébe helyezni a rovarhotelt.
Napsütötte erkélyed van? Minden bizonnyal nálad is keresik a lyukakat, réseket a magányos darazsak és a kőműves méhek.
Bár azt gondoljuk, hogy a méhek csak kaptárban élnek és lépet készítenek, ez nem így van! Érdemes olvasgatni ezeknek a rovaroknak az életéről, és egy csodásan érdekes világ tárul elénk!
Amikor a beporzókról beszélünk, számtalan fajt értünk alattuk, akik testükön szállítják a virágport.
A beporzást a háziméhek nem is tudnák elvégezni egymagukban, ezért kell segíteni a beporzók 90 százalékát kitevő fajokat, akik résekbe, növényi szárakba, nádba, földbe, partfalakba, sőt erkély láda földjébe fúrt lyukakba helyezik el petéiket. Méretük néhány milliméteres is lehet, de a legnagyobb méretű bundás poszméhek is ide sorolhatók.
Azon fajok számára, akik résekbe, kéreg alá, nádtetőkbe rejtik utódaikat – pl. a művészméhek (Osmia) – a rovar hotel megfelelő fészkelőhely lehet.

“Ezekbe a szűk járatokba a nőstény méhek nektárt és virágport, a darazsak elsősorban megbénított hernyókat halmoznak fel, erre petéznek, majd a bölcsőket sárdugóval zárják le. A kikelő lárva a felhalmozott táplálék elfogyasztását követően bebábozódik, végül a kikelő kifejlett rovar kirágja magát a sárdugón, és megkezdi néhány hetes felnőtt életét.” (MME)

Hatékony beporzás

Akadnak erősen szőrözött méhek, amelyek a virágport bundájukon szállítják igen nagy távolságra is. A gyümölcsösök beporzásában azért is tudnak hatékonyan dolgozni, mert a tél elmúltával korábban, alacsonyabb hőmérsékleten is már kirepülnek.blank

Levélvágók

Akarnak köztük olyanok is akik a növények leveléből észrevehető formában vágnak ki darabokat, ezeket szivarrá sodorják, kemény munkával belegyömöszölik a lyukakba és ebben helyezik el utódaikat.
Jelenlétüket sokszor úgy ismerhetjük fel, hogy a növények leveléből kirágott félköröket vesszük észre…blank

Földben, sárból

Számos méh és darázsfaj van, amelyek a földbe vájt lyukakba rejtik petéiket, vagy sárból különböző alakú sárbölcsőket építenek. Ha megfelelő fedett helyet találnak a hotelen belül, ők is kedvet kaphatnak a rovarhotel használathoz.
A lopódarázs sárfészke egy melléképület plafonján:

lopódarázs sárbölcső

És akiket joggal várhatunk:

  • Művészméhek
  • Szabóméhek
  • Kaparódarázs
  • Mexikói fűdarázs

A rovarhotel felépítése, a kínált búvóhelyek milyensége (csövek, bélelt rések, kérgek) is eldönti majd, hogy milyen rovarok költöznek bele.

A beporzók izgalmas világa Brehm idejéből

Nos, ha igazán jól akarunk szórakozni, érdemes a nagy Brehm kötethez visszamenni.

Mit ír azokról a méhekről, akiket joggal várhatunk?

Az Osmia rubicola Fr. a földi szeder ágaiba rakja fészkét, amely egymás mellett hosszában elhelyezett sejtekből összetett. Ezek azonban növényi bélből készített rekeszekkel vannak elkülönítve. A kikelő fiatal méhek sorban jönnek elő a szederinda belsejéből, de, ha valamelyik sejtbe, mint ez nem is olyan ritka jelenség, a Cryptus rubicola Br. nevű fürkész fészkelődött be, akkor ez az élősködő nem tartja be a sorrendet, hanem egyszerűen keresztülrágja magát az indán s a legrövidebb úton jut ki a szabadba.

Az Osmia bicolor Schrk. üres csigaházakat használ fel, ezekbe belebújik, sejtjeit a héj csavarmenetébe rakja s aztán a csigaház nyílását fenyőtűkkel zárja el, amelyeket először gondosan saját nyálával tapaszt össze s reá még mohát is helyez. Néha órákig is eltart ez a munka, ahogy Hoffer mondja. Azonban érdekes, hogy építéskor ezek a méhek mennyire elővigyázatosak az élősködő darazsakkal szemben. Hogy azok hosszú szuronyukkal ne érjék az első sejtkamrát, közötte és a csiga fedele között nagyobb hézagot hagynak.

Az Osmia rufa L.-ról mondja Oedemans, hogy Hollandiában az ablakon felejtett svédgyufaskatulyát foglalta el. Amikor megnyitották agyagos fészkét, 28 sejtet találtak benne. Nottinghamban egy nagy kulcslyukban helyezte el sejtjeit, de megtörténik, s ez a gyakoribb eset, hogy az ajtófélfába, annak odvas részeibe rakja azokat.

Az Osmia bicornis L.-ról a következőket írja Friese. Thüringiában egész telepükre akadtam ezeknek a méheknek, még pedig egy istálló tetőcsatornájában. Az állatok a nádfödeleket használták fel s a nád belsejébe fészkelődtek. De Schmiedeknecht szerint gyakran megesik, hogy azok céltalanul is járnak el munkájukban, amely a mellett az emberre is kellemetlenné válhat. Megtörtént ugyanis, hogy ezek az állatok valamelyik szálloda vendégszobájában az íróasztal egyik kulcslyukát betömték a vendég távollétében s mire ez hazaérkezett, csak nehezen tudta kinyitni íróasztalát, Smith szerint pedig az Osmia bicornisnek egy nősténye a verendán felejtett furulyába fészkelődött be és abba 10 sejtet épített.

Itassuk is a rovarokat!

Különösen a nyári forróságban fontos gondoskodnunk arról, hogy a rovarhotel lakói inni is tudjanak.

Nézd meg, kik jönnek saját rovarhoteledbe!

Megosztás:

És a többi...

Florárium készítés

workshop