Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
plants-4572694_1920
plants-4572694_1920

Amit tudni akartál a floráriumról…

A florárium egyre ismertebb lakásdekoráció hazánkban is. Elmondható, hogy nincs olyan ember, aki ne csodálkozna rá egy-egy ilyen szépségre, legyen az egy icipici üveg vagy egy többszintes kompozíció. Mit kell tudni róluk?

Mi az a florárium?

A florárium, melynek szó szerinti jelentése “a növények lakhelye”, hagyományosan olyan üvegbe beültetett növénytársulást jelent, amelynek a szája vagy nyílása elég szűk ahhoz, hogy a pára nagy részét visszatartsa. Az üveg lehet bármilyen más forma is, záródhat üveg vagy parafa tetővel, de készülhet üvegtetős doboz formában is. Ebben a mikrokörnyezetben rendkívül jól érzik magukat azok a fajok, amelyek több párát kívánnak (pl. páfrány, hálóslevél, csipkeharaszt (selaginella), párnafű).

Fenntartható ajándék florárium
Fenntartható ajándék florárium

Florárium készíthető egyenes falú üvegtartályba is, amelynek célja nem a pára visszatartása, hanem a kompozíció létrehozása. Ilyen például a szukkulens, szárazságtűrő pozsgás vagy kaktusz florárium. Ilyenkor a beültetés florárium voltát a növényeknél magasabb oldalfal és a vízelvezetés hiánya adhatja meg.

Megkülönböztetünk tehát nyitott és zárt floráriumokat.

Mi az a palackkert?

A palackkert a floráriumok egyik fajtája, amikor nemcsak hogy jelentősen csökkentjük az üvegedényből való kipárolgást azzal, hogy szűk szájú üvegbe ültetjük a növényeket, de még egyenesen le is zárjuk az üveget, többé vagy kevésbé légmentesen. Jellemzően ezek palackokba készülő minikertek (bár maga a nem palack formájú florárium is lehet lezárható).

A floráriumban élő növények vannak?

Igen. Lehet ugyan kapni műnövénnyel is egy-egy lakberendezési áruházban, de a floráriumkészítők élő növénnyel dolgoznak.

Ilyen marad a florárium? Meddig marad ilyen?

Az a florárium, amelyre valamennyire odafigyel a gazdája, hosszú ideig tud szép maradni. Alapvetően kevés tápanyag áll rendelkezésükre a növényeknek a növekedéshez, ezért nem várható túl gyors növekedés. Az a növény, amelyik jól érzi magát, az viszont növekszik és terjed, és bizony a beültetésen belül a növények elkezdenek egymással versenyezni és teret foglalni. Ekkor már érdemes lehet közbeavatkozni és kicsit visszavágni a túlburjánzó növényt.

Figyelni kell a locsolásra is, hiszen ha más nem is, a vízkő nyomot hagyhat az üvegen. Ezért ajánljuk a forralt és kihűtött vízzel, esővízzel vagy desztillált vízzel és a fecskendővel való locsolást.

Egy jól gondozott florárium több hónapig is megtarthatja eredeti állapotát. Az idő előrehaladtával a tápanyagok fogynak, így a növények némelyike kipusztulhat, míg mások életre kelnek. Ettől függetlenül nagyjából egy év után már ráfér a felújítás minden floráriumra.

Kell locsolni a floráriumot?

Minden floráriumot kell locsolni, kérdés, hogy hányszor.:) Lehet, hogy csak évente, félévente egyszer… A jól záródó palackkerteket jellemzően nem kell locsolni, sőt, inkább figyelni kell, hogy ne legyen bennük túl sok víz, ami egy mocsarat képez…

A nyitott floráriumok esetében a növények egyedi vízigénye határozza meg, hogy mennyit kell őket locsolni. A florárium alján lévő vízelvezető réteg jó támpontot ad: ha a kavicsrétegben vizet látunk, nem kell locsolni.

Ha a szoba levegője száraz (ezerrel megy a fűtés), akkor injekciós fecskendővel érdemes akár minden másnap egy fecskendőnyi (125 ml) vizet a növények tövére locsolni – feltéve, hogy alapvetően vízigényes, párakedvelő növények kerültek a floráriumba.

Mennyire párásodhat a florárium?

A zárt floráriumban a pára KELL. Ettől lesz florárium és ettől gondozásmentes. A pára a hőmérséklet ingadozás és a hőmérséklet különbség miatt csapódik le az üveg falán. Általában azt tanácsoljuk, hogy ha nem csurog és az üvegfelület felét borítja, akkor örüljünk, hiszen a növények is jól érzik magukat!

 

Hová kell tenni a floráriumot? Mi a legjobb hely a számára?

Minél zártabb a florárium, annál jobban kell vigyázni, hogy hova tesszük – vagy épp hol felejtjük ott… A leghidegebb téli napon az ablakpárkányra kitett florárium a téli napsütésben is meg tud főni! Ne felejtsük el, hogy a florárium mini üvegház, ennek megfelelően nemcsak a pára, de a hő is megmarad benne.

A florárium számára tehát a legjobb hely a szórt fény. Ezzel nagy bajt nem csinálunk. Minden továbbit a beültetett növények sajátos igénye fog eldönteni.

Azt mindenképpen tudomásul kell venni, hogy fény nélkül, sőt természetes fény nélkül semmilyen növény nem tud életben maradni… A természetes fény hiányát teljes spektrumú növénylámpával tudjuk ellensúlyozni.

Hogy veszem észre, ha gond van a floráriummal?

A gondozásmentesség nem jelentheti az odafigyelés hiányát. A növények pontosan jelzik hogy ha nem érzik jól magukat. Leveleik kókadtak, színük megváltozik. Vannak növények, amik a többinél gyorsabban jelzik a problémákat. Ilyen például a moha vagy a szobaborostyán. A megbarnult moha egy lezárt floráriumban a legtöbbször a túl magas hőmérsékletet jelzi, de az is előfordulhat, hogy a florárium nem zár tökéletesen, és ez a kiszáradás jele. A fénytelenség megnyúlásként mutatkozik meg, amihez több hónap is szükséges, míg a vízhiány ettől sokkal gyorsabban jelentkezik.blank

Penészedik a florárium, mit tehetek?

A legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy a körülmények megváltozása miatt az addig egyensúlyban lévő floráriumban megbomlik a rend, és előretörnek a penészgombák. Ez nyilván hamarabb előadódik akkor, ha nem járunk el kellő gondossággal a florárium összeállításánál, és mi magunk viszünk be penészt nagy mennyiségben. A penészgomba számára a meleg sötét hely az ideális, különösen ha még pára is van. Ilyenkor az a kérdés, mivel került be a penész, illetve milyen mértékű a penészedés. A nagyon beteg növényeket már nem tudjuk megmenteni, a többiekkel még próbálkozhatunk, feltéve ha megszüntetjük a penészgombának kedvező feltételeket, legalábbis több fényt kap a florárium. Segíthet az ugróvillások betelepítése is.

Hogyan válasszak floráriumot?

Mielőtt floráriumot javaslunk, kikérdezzük a leendő tulajdonost: hová szeretné tenni? milyen a lakás fekvése? mennyire száraz a levegő a lakásban? milyen növények tetszenek neki legjobban? szeretne-e valamilyen kiegészítő dekorációs elemet a kompozícióba (pl. tündérházat, manókunyhót stb.)? mennyire “gondos gazdi”? mennyire szokott elfelejtkezni a növények locsolásáról?

Ha mindezt tudjuk, akkor tudunk javasolni egy összeállítást, ami azután remélhetőleg sok hónapig lesz dísze a lakásnak vagy az irodának.

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop