Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
flarariumkeszites-diy-eszkozok
flarariumkeszites-diy-eszkozok

DIY florárium szett – ahogy a floráriumkészítő ajánlja

Sokan szeretnek minikertészettel foglalkozni. Az elmúlt években egyre népszerűbb minikert a florárium, így a MiniKert webshopban is igen hamar megjelent a florárium kellék is. Logikusan adta magát, hogy amivel mi magunk is dolgozunk, azt kínáljuk a hobbiszinten készítőknek is. Hajszálpontosan ugyanazt!
Földkeverékünket mérvadó külföldi források alapján alakítottuk ki, majd saját tapasztalat alapján csiszoltuk. Több száz florárium készült már el ezzel a keverékkel, nem egyet meg is tartottunk tesztelési céllal. A florárium számára kulcsfontosságú, hogy a talaj optimális mennyiségű tápanyagot tartalmazzon: nem túl sokat, de még épp eleget ahhoz, hogy a növények életben maradjanak, de ne növekedjenek “túlzott” mértékben.
A többi kellék esetében nagyon fontos a tisztaság. Minden bizonnyal kevés hobbi floráriumkészítő gondolna rá, hogy mindent átmosson, lemosson, amit betesz a zárt rendszerbe…
Még az sem mindegy, mi van (vagy nincs) a beültetett növény gyökerén….
Ezek az alapok.

blank

DIY úgy, ahogy a floráriumkészítő ajánlja

Számos florárium DIY csomag kapható a kereskedelemben, legyen az internet vagy kertészeti áruház. Aki még nem készített soha floráriumot, nyilván egy olyan megoldásra vágyik, amiben egy kupacban meg tud vásárolni mindent, az alapanyagoktól az eszközökig. Mielőtt kiválasztunk egy csomagot, érdemes végiggondolni a következőket:

  • Ha tartalmaz a csomag üveget is, az milyen szájú? Mennyire tudok majd belenyúlni? Szükséges lesz hozzá valamilyen eszköz? (csipesz, pálca, hosszú ecset)
  • Van-e elképzelésem arról, hogy hogy nézzen ki majd a florárium? Milyen design-t tervezek?
  • Ha a csomag tartalmaz növényt is: beleszerettem-e valamilyen növénybe?
  • Kaphatok-e segítséget az eladótól?

Fontosnak tartjuk, hogy olyan eszközöket ajánljunk, amiket VALÓBAN alapvetőek a készítésnél.  Ezért saját készítésű eszközünket is ajánljuk, amit azért készítettünk ilyenre, mert még a palackok szűk nyílásán is be tudunk nyúlni vele.

blank

Kezdők számára olyan üveget ajánlunk, amelybe teljesen bele lehet nyúlni, ugyanis az eszközök használatának begyakorlása bizony időigényes. Hovatovább még a csipeszt sem egyszerű használni az ültetéshez!

Segítség a DIY elkészítéséhez

Az elkészítés menetének a legtöbben utánanéznek vagy utánaolvasnak. A helyzet azonban az, hogy a különböző készítők nem mindig ugyanazt tanácsolják vagy mutatják videóikban. Legjobb tehát annak a készítőnek a leírását, tanácsait követni, akitől vásárolunk. A MiniKert a következőkkel segít:

  • Részletes leírást küldünk pl. a DIY csomagokhoz.
  • Online videós tanfolyam hozzáférés vásárolható webshopunkban. A videók részletes magyarázatot tartalmaznak, Laci be is mutatja, hogy mit hogyan csinál.
  • YouTube csatornánkon is megnézhető tucatnyi hasznos videó.

Jótanács: nem érdemes a különböző információ forrásokat keverni a florárium gondozással kapcsolatban. Mennyi vizet igényel egy florárium? Milyen növények ültethetők bele? Kell-e levegőztetni a floráriumot? Ezek mind olyan kérdések, amikre egymásnak ellentmondó válaszokat fogunk találni.

Design floráriumok DIY változatban

Műhelyünkben különleges design floráriumok is készülnek. A felhasznált anyagok, növények, a felszín kialakításának módja adja az extrát, a “wow faktort”. Ezek a floráriumok is elkészíthetők, bár őket talán a kicsit nagyobb kézügyességgel rendelkezőknek ajánljuk.
A design florárium mindig sikeres ajándék. Sajnos a kész florárium átlagos futárszolgálattal nem utaztatható, így vidékre sajnos nem tudunk futárral szállíttatni, viszont bevállalósok számára igazán chilles megoldás lehet, ha megrendelik valamelyik DIY csomagot, és ők maguk készítik el az ajándékba szánt floráriumot.
A különleges felszín kialakításának nehézsége abban rejlik, hogy a földréteget dombként alakítsuk ki, vagy a szikla stabilan álljon a vékony talajrétegben. Első nekifutásra ez nem hangzik bonyolultnak, hiszen ki ne homokozott volna kiskorában? Igen ám, de a floráriumban mire a földréteget berakjuk, már túl vagyunk két korábbi rétegen, és ha a harmadikat rontjuk el, nem olyan egyszerű visszabontani…
A stabilitás is fontos szempont, hiszen ha mást nem is, de a lakásban időnként mozgatni kell a floráriumot.

Megosztás:

És a többi...

blank

Florárium rétegek

A florárium különlegessége, hogy az üvegbe ültetés miatt a felszín alatt lévő rétegek is láthatóvá válnak, ráadásul mivel az üveg alul nem lyukas, és a

Tovább olvasom »