Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
flower-3311221_1280
flower-3311221_1280

Házavató ajándék

A házavató vagy lakásavató, a beköltözés mind a mai napig kedves szokás a baráti összejövetelekre, bár a kalákában építkezés ma már kevéssé jellemző – ami annak idején a házavató ünnepek eredeti célja volt, vagyis a segítők megvendégelése. Azonban a költözésben segédkező barátok minden bizonnyal nagy örömmel készülnek a lakásavató bulira.

Mit lehetne ilyenkor adni a házigazdának?

Házavató ajándékötletek – beköltöző ajándékok

Milyen házavatóra készülünk? Első házasok új családi házának avatására? Esetleg már egy többgyerekes család nagyobb házba költözését ünnepeljük? Vagy egy új lakásba költözött egy kedves barát? A választól függően számtalan házavató vagy lakásavató ajándékötlet juthat eszünkbe:

  • lakásdekoráció, szigorúan olyan dolgok, amikre a házigazdának szüksége is van
  • dekoráció vagy használati tárgyak a házzal összefüggésben – házikós dekor, házikós tárgyak, poénos lábtörlő
  • hagyományos, házavatással kapcsolatos ajándékok különlegességgel megspékelve – különleges kenyér, fűszerekkel megbolondított só
  • klasszikus látogató-ajándékok – virág, ital

Házavató, lakásavató ajándékok világszerte

Milyen ajándékokat visznek lakásavatóra az emberek a világ más részein?

  • kenyér és só – a vendégfogadás, vendéglátás szimbólumai nemcsak a mi kultúránkban, de Németországban, Oroszországban és a zsidó hagyományban is
  • gránátalma – Görögországban hagyományos házavató ajándék, amely Perszephoné történetét idézve összefügg a termékenységgel és a gazdagsággal is
  • ananász – a 17. és 18. századi Európában és Amerikában elterjedt ajándék, amely a Karibi térség népeinek vendégfogadási szokásaira utal, ahogyan a birodalmi utazókat fogadták

A MiniKert Florárium ötletei:

Több-kevesebb gondozást igénylő élő növényes floráriumokat, palackkerteket ajánlunk, illetve növénnyel kapcsolatos dekorációs tárgyakat:

Florárium mini házikóval

Kinek milyen házikó tetszik… Lehet apró, nagyobb, színes, rusztikus…

blank
házikó floráriumban

Florárium mini kerttel

A házavatótól általában még messze van a “kertavató”… Mini japánkert floráriumunk vagy mini zen kertünk kellemes hangulatot varázsol a házba, egyben egy apró kis harmónia-szeletet ad.

mini japán kert florárium
mini japán kert florárium

Hobbit ház florárium

Gyűrűk Ura rajongóknak kifejezetten ajánljuk! Ráadásul csodás áthallás a házra!

üveggömb florárium hobbit ház bejárattal
üveggömb florárium hobbit ház bejárattal

Borosüveg vagy pálinkásüveg florárium

Élő lakásdekor növénygyilkosoknak, ugyanakkor poénos ajándék a házigazdának, aki könnyen gondolhatja, hogy italt kapott ajándékba. A palackkert azonban nem fog csalódást okozni, mert lehet rajta gondolkodni, hogyan került a növény az üvegbe…

exkluzív palackkert Spirit
exkluzív palackkert Spirit

Akvarell dekoráció

Hobbit házzal vagy növényi dekorral…

blank

blank

Rénzuzmó falikép

Nem élő növény, de vizuálisan mégiscsak úgy tűnik…

blank

blank

Házavató, lakásavató szokások

A régi magyar házépítési szokásokban a házhely kijelölése és házépítés elkezdése “mágikus” elemeket is tartalmazott. Pénteken például nem kezdtek el házat építeni, mert az szerencsétlenséget hoz a lakókra.

Használták az építőáldozatot, vagyis a ház alapjába elásott áldozatot, amely a lakók szerencséjét, gazdagságát volt hivatott meghozni és távoltartani a rossz és ártó szellemeket. Ilyen volt pl. a küszöb alá rejtett pénz, azért, hogy a lakók sose fogyjanak ki a pénzből. Építőáldozatként leölt állatot is elástak: kakast, tyúkot vagy macskát. Más helyeken egy üvegben sót tettek a küszöb alá, de volt, ahol pálinkát, vagy az építőmester és a család nevét egy papírra felírva, mintegy időkapszulaként.

Amikor a házra felkerültek a tetőgerendák, akkor került fel a bokrétafa, amely jelezte, hogy egy fontos építkezési mérföldkőnél járnak.

A házba való beköltözés előtt mindent megtettek, hogy a felépült új házból az áldozatot ne a tulajdonos személye jelentse. Ugyanis úgy tartották, hogy aki először alszik az új házban, azt elviszi a halál. Ezért tyúkot, macskát zártak a házba. Más vidékeken állatot öltek le a még nem teljesen kész házban (pl. disznót).

A lakóház védelmében is igyekeztek mindent megtenni: védeni akarták az ártó szellemektől, boszorkányoktól, illetve a természeti csapásoktól. Boszorkányok és szellemek ellen a ház körüljárásától reméltek védelmet. Vihar idején szentelt gyertyát égettek, hogy a természeti csapás elkerülje a házat. Szerencsehozóként patkót szögeltek a házra, de olyan is volt, ahol a ház padlására tett lókoponyától remélték a védelmet és a szerencsét.

A magyar néphagyomány ismert segítő mitikus lényt is, a házikígyót.

A néphit szerint minden háznak megvan a maga kígyója, amely a küszöb alatt, a falban, fundamentumban, sárpadkán, sutban, az istálló falában, a hídlás alatt, telken a kazalban, vagy kő alatt, a kútban is tartózkodhat. Mondják úgy is, hogy a kígyó a ház őrzőszelleme. A házikígyót nevezik fehér kígyónak, de elnevezéseit legfontosabb tulajdonságairól kapta. A jóindulatú, mitikus lények közé tartozik. Jobbára rejtett életmódot folytat, és ahol nem zaklatják, szerencsét, jólétet hoz a ház lakóinak. Úgy tartották, hogy ha a kígyót tejjel etetik, gondozzák, hálás; kincsekkel, vagyonnal, gyermekkel ajándékozza meg a gazdát, de ha bántják, vagy elűzik, vagy éppenséggel megölik, a ház elszegényedik, a gazda vagy valamelyik hozzátartozója meghal.”

Házszentelés

A mindennapi élet gondjaiban nyújtanak támaszt az egyházi, liturgikus események is. A régi időkben a házavatóra nemcsak a kalákában dolgozó rokonokat, szomszédokat, barátokat hívták meg, de ott volt a helye a papnak is, aki szenteltvízzel hintette meg az új ház helyiségeit, áldást kérve a lakókra és távoltartandó a gonoszt.

A házszentelésről:

Vízkereszt (jan. 6.) napján, ill. hetében a pap szenteltvízzel meghinti a lakásokat, házakat. Az ajtó szemöldökfájára (szentelt) krétával fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 22. Más értelmezés szerint a 3 betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat (‘Krisztus áldja meg e házat’). Végeznek ugyanilyen módon házszentelést a lakás fölújítása vagy a ház fölépülése után is. – A népi hagyomány a házszentelésnek gonoszűző jelleget tulajdonít.

 

 

Megosztás:

És a többi...