Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
teljes spektrumú növényvilágítás
teljes spektrumú növényvilágítás

Téli növényvilágítás – full spektrum LED szalaggal

A növények számára ideális fénymennyiség biztosítása még a tavaszi-őszi periódusban sem könnyű feladat, hát még télen, illetve már egyre inkább nyáron sem, ugyanis a hőség ellen sokan a redőnyök leeresztésével védekeznek, ami természetesen a szobanövények számára sem tesz jót.

A fényszegény időszakok átvészelésének szerencsére már van alacsony fogyasztású megoldása: a teljes spektrumú LED szalagből készült növényvilágítás.

Mi magunk is ezzel a problémával küzdenénk az egyre sötétebb őszi és a végképp sötét téli időszakban. Így utánanéztünk, mit kell tudnunk a növények téli fényigényéről és a megoldási lehetőségekről.

Először is, a szobanövények jelentős részének természetes élőhelye valahol az Egyenlítő környékén található, ahol nem jellemzőek a sötét és rövid nappalok. Ráadásul sokuknak nincs is aktív illetve pihenő időszaka, hovatovább leveleik színét is a napfény adja. Számukra tehát létfontosságú, hogy télen is a megfelelő mennyiségű napfényhez, vagy annak leginkább megfelelő mesterséges fényhez jussanak.

A növények fejlődésük egyes szakaszaiban a spektrum más és más hullámhosszú részét igénylik, de teljes fejlődésük során a fény teljes tartományára szükségük van, az UV-től az infravörösig.

Nagyjából ennyit kell tudnunk ahhoz, hogy megfelelő világítást válasszunk a növényeinknek.

Jó ha tudjuk, hogy a mesterséges világításnak a növényekre gyakorolt hatásának vizsgálata valójában a LED megjelenésével tudott komolyan elindulni, egyszerűen azért, mert segítségével az üzemeltetési költségek alacsonyan tarthatók. Lényegében a részletes kutatások és kísérletek is csak az elmúlt években indultak, sokszor a napi gyakorlatban, vagy a növényvilágító LED lámpákat gyártók által.

Milyen LED lámpa a megfelelő a növények megvilágítására?

A válasz nagyon egyszerű: ez attól függ, mit szeretnénk elérni. Természetesen az is kérdés, milyen növényeket akarunk megvilágítani: üvegben élő floráriumi növényeket vagy cserépben élő szobanövényeket.

A) Hangulatvilágítás – elsősorban a gazdinak jó

Ha célunk az, hogy hangulatvilágításként kiemeljük növényeink szépségét, akkor erre a célra bármilyen lámpát választhatunk. A lakberendezési áruházak széles kínálatot nyújtanak a különféle asztali lámpákból, amelyekből célszerű olyat választani, ami lapos, széles talpon áll és a florárium fölé hajlik.

Íme egy tölthető, nagyon elegáns darab (Alza.hu):blank

LED tölthető asztali lámpa 5W

 

A hangulatvilágítás kitűnő és nagyon romantikus eleme lehet a LED füzér világítás is:

blank

Ezt a terméket webáruházunkban is forgalmazzuk: Növényvilágító elemes LED fényfüzér

LED itzzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

B) Növénynevelő lámpa – figyelembe veszi a növény igényeit

Amennyiben növényeinket

  • nevelni szeretnénk,
  • megakadályozni a levelek színvesztését,
  • elkerülni a növény megnyúlását, esetleg
  • a téli időszakban szeretnénk szaporítani, már kifejezetten növénynevelő lámpára lesz szükség.

A növénynevelő világításként forgalmazott lámpák színes LED-ekkel készülnek, leggyakrabban a kék és a piros különböző arányú kombinációját tartalmazzák. Mit tudunk a színek szerepéről a növények fejlődésében, életében?

Kék és piros

Alapvetően 2 színt használ a legtöbb növénymegvilágítás: a pirosat és a kéket.

  • A kék szín a növények fejlődésének kezdeti szakaszában fontos, amikor a palánták fejlődésnek indulnak.
  • A piros szín az érést segíti elsősorban.

A legtöbb LED csíkon ennek a két színnek a kombinációját használják, még azt is megválaszthatjuk, hogy melyiknek a javára szeretnénk arányeltolódást. Ezt az opciót értelemszerűen csak azok tudják használni, akik – pl. melegházban – konkrét céllal termesztenek növényeket.

Zöld és sárga

Egy néhány évtizede folytatott kísérletben a növényekből kivont klorofillt és annak fényelnyelését vizsgálták. Megállapítást nyert, hogy a klorofill a zöld szín hullámhosszát visszaveri, így azt feltételezték, hogy a növényeknek nincs szükségük a zöld és a sárga színekre.

Mégis indultak azonban kutatások, amelyben üvegházi körülmények között, nagyszámú élő növényt világítottak meg zöld színű fénnyel. Arra a meglepő eredményre jutottak, hogy még akár az egyes fajok között is eltérő lehet az eredmény, és egyes virágzó növények esetében a zöld fénnyel világítás pl. előre hozta a virágzás időpontját, illetve más formájú növényt hozott létre, mint a vörös-fehér-infravörös megvilágítás.

Aki szívesen kísérletezne a színek növényekre gyakorolt hatásával, miközben lakásában hangulatmegvilágítást használ, okos világítást is választhat (Alza.hu):

blank

Goove WiFi smart LED szalag

Teljes spektrumú növénymegvilágítás

Ha nincs más tervünk, csak az, hogy növényeink télen is jól érezzék magukat, a színes levelek ne veszítsék el színűket, a növényszárak ne nyúljanak meg az ablak felé, sőt, a miniatűr dugványok is szépen megeredjenek, akkor a megoldás a teljes spektrumú mesterséges világítás. Az emberi szem számára ez inkább egy rózsaszín fény, mint lila, amelyet egyébként a fotók nehezen adnak vissza…

A MiniKert Florárium elkészült floráriumai és növényei ilyen világítást kapnak.

Növényvilágításunkhoz teljes spektrumú LED szalagot használunk, amelyet a megvilágított felszín szélességéhez és hosszához igazítottunk. A felfüggesztés egyedi, lábakon álló, áthelyezhető.

téli növényvilágítás teljes spektrumú fénnyel
téli növényvilágítás teljes spektrumú fénnyel

Megosztás:

És a többi...

blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »
blank

Akváriumból florárium

Impozáns méretű, igazi szobai gondozásmentes minidzsungel, akár még világítással is: ezt kapjuk, ha akváriumból floráriumot készíttetünk vagy készítünk. Készülhet paludárium, amely a vízi és a

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop