Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
viragos-ablak
viragos-ablak

Városi kiskert – erkély minikert ötletek

Ha egy virágzó kertre gondolunk, elménk hatalmas ágyások és tágas hektárokon elterülő növénymezők képét idézheti elő. Azonban ettől kisebb, kompaktabb területeken is termeszthetünk gyönyörű virágokat és bőséges zöldségtermést is betakaríthatunk. Ha van egy kis udvarod, egy háztető vagy egyszerűen csak egy erkély lakóhelyeden, akár egy nagyvárosban, mini városi kertet létesíthetsz, biztosan nemcsak a saját örömödre!

Mérd fel a rendelkezésedre álló teret!

Mielőtt vadul elkezdenél ásni, szánj időt arra, hogy átérezhesd azt a teret, amellyel dolgozni fogsz. Tényleg, mennyi helyed van? Ne akarj túl ambiciózus lenni, és olyan növényeket, konténereket (növénydézsákat, növényládákat) és eszközöket vásárolni, amelyeknek nem lesz helye. Olyan helyet is érdemes választanod, amely elegendő napfényt biztosít a kerted számára – jó, ha naponta legalább négy órát süt a nap –, de a választott növénytípustól függően többre vagy kevesebbre is szükséged lehet. Ha ez az első kerted, érdemes kicsiben kezdened. Miután rájöttél már, hogy mi működik, elkezdheted további növények, növényládák hozzáadását.

Válaszd ki a megfelelő növényeket!

Kerted sikere azon múlik, hogy a legjobb növényeket választod-e a kiskerted számára. Egyes növényeknek olyan helyre, napfényre vagy talajra van szükségük, amelyet a kert esetleg nem tud biztosítani. A siker egyik kulcsa az is lehet, ha felkutatod, hogy mi terem a természetben lakóhelyeden – az őshonos fajok könnyebben boldogulnak a mi éghajlatunkon, és a fenntartásuk kevesebbe kerülhet. Ezenkívül ügyelj arra, hogy a növényeidnek mekkora területre van szüksége a növekedéshez. A túlzsúfoltság egyes növényeknek szenvedést okozhat, más, erősebb növények el is nyomhatják a gyengébbeket. Ha ez az első alkalom, hogy kertet művelsz, számos, kevés karbantartást igénylő lehetőséget érdemes megfontolni:

 • Muskátlik
 • Petúniák
 • Mediterrán sziklakerti évelők
 • Fűszernövények
 • Koktélparadicsom
 • Mediterrán évelők – levendula, rozmaring
 • Dézsás, lassú növekedésű tuják

Apró városi erkély trend a VidaXL-nél

Használd ki a teret!

A városi kert elindításának legjelentősebb akadálya gyakran az, hogy kitaláld, a rendelkezésedre álló négyzetcentimétereken hogyan rendezd el a növényeket, mibe ültesd őket (földbe vagy cserepekbe, tárolókba). Bár kihívást jelenthet, egy kis kreatív gondolkodással leküzdheted ezt a problémát.

Használj növénykonténereket!

A konténerkert – vagyis a nagy méretű tartályokba, dézsákba, cserepekbe ültetés – a városi kert kialakításának egyik egyszerűbb és kevésbé tolakodó módja lehet, és ez a módszer lehetővé teszi a kert kényelmes áthelyezését is, ha szükséges. Mindenféle formában és méretben vásárolhatsz konténereket, növénytárolókat. Érdemes azonban olyan tartályokat használni, amelyek megfelelnek a növények méretének. Előfordulhat, hogy a túl nagy tartályok nem férnek el a korlátozott területen, míg a túl kicsi tartályok akadályozhatják a növények növekedését. Ne feledd, hogy az évelő növényeket nagyobb helyre is át kell ültetni idővel! Ha tartályokat használsz, fúrj lyukakat az aljába a jobb vízelvezetés érdekében.

A népszerű konténeranyagok a következők:

Terrakotta

Klasszikus növénycserép. Különféle stílusban és áron kaphatók. Súlyuk azonban nem kicsi, és törékenyebbek, mint más anyagok.

Fa tárolók

Ez a természetes anyag költséghatékony megoldás lehet, és akár saját barkácsmegoldásokat is kitalálhatsz. A fa azonban idővel elkorhad, ha nem gondozzák megfelelően, és rendszeres javítást igényel.

Műanyag

Az olcsóságukról, rugalmasságukról és könnyűségükről ismert műanyag edények tartósak lehetnek, de a hosszantartó napsütés törékennyé teszi őket.

Fém edények

Különleges hangulatot ad a városi minikertnek a fém edények, bödönök, régi konyhai edények újrafelhasználása. Mindenképpen fúrj lyukat az edény aljára, így elkerülhető a pangó víz káros hatása.

Városi lomok újragondolva

Már-már a romkocsmák hangulatát idézi egy városi tetőkertben egy újrahasznált szék, komód vagy fiók. A kreativitásnak semmi sem szab határt.

Terjeszkedj függőlegesen!

Leküzdheted a helyhiányt, ha a kertet felfelé fejleszted. Ha felfelé újabb szinteket adsz a kerthez, jobban kihasználhatsz minden centimétert, esetleg megkétszerezheted kerted méretét. A polcok beépítése segít helyet teremteni további növények számára. Hasznosak lehetnek az olyan opciók, mint a függőleges fali tárolók, a függőkosarak és az egymásra rakott ültetőládák.

Gondolkodj magaságyásban!

Ez egy fantasztikus lehetőség, ha van egy kis földterületed a munkához. Építhetsz barkácsolt változatot az emelt ágyásokból, vagy telepíthetsz előre elkészített ágyásokat, csak ügyelj arra, hogy kellően magasak legyenek, és ha a biokertészetre összpontosítasz, akkor kezeletlen fából készüljenek.

blank

Erkély kert: gondolj a vízelvezetésre!

Ha erkély kertet készítesz, a növényládák, cserepek alá mindenképp kerüljön egy tál, ahová a felesleges víz kifolyik, máskülönben ki fog folyni az erkélyről. Gondolkodhatsz itt is kreatívan! Egy cipőtálca rengeteg kaviccsal jó alapot tud adni, amelybe már bátran beleteheted a cserepeket.

blank

Vásárolj megfelelő kertész eszközöket!

Ha korlátozott helyen próbálsz növényeket termeszteni, valószínűleg nem lesz egy külön fészered, ahol a kerti szerszámok egész arzenálját tárolhatod. A városi kert gondozásához azonban nem kell sok minden. A legfontosabbak:

 • Kézi ásó, ültető lapát, mini gereblye
 • Kesztyű
 • Metszőolló
 • Öntözőkanna

Még ajándékötletet is találhatunk itt a díszdobozos termékcsomagok között.

Városi minikert ötletek

Összegyűjtöttünk néhány izgalmas ötletet, amelyek ihletet adnak helytől és pénztárcától függően. A teljes gyűjteményt itt láthatod: MiniKert Florárium – Városi minikert

Függőleges irányban terjeszkedő fűszernövénykert:

Raklapból készített függőleges kert erkélyre:

Ha van egy néhány négyzetméternyi föld:

Tűzforró tetőkertekbe szárazságtűrő és átteleltethető kövirózsa:

Városi lomtalanításból mentett szék új élete:

Zöld oázis, ha több pénzből gazdálkodhatsz:

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop