Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
cof
cof

Florárium befőttes üvegben

Lehet-e floráriumot készíteni egy befőttes üvegbe? Hát persze hogy lehet! Ráadásul a florárium szépségét nem az üveg fogja ebben az esetben eldönteni, hanem a kompozíció!
A kompozíció pedig a készítő fejében fog eldőlni! A kreativitásnak pedig szinte semmi sem szabhat határt!

Hogyan kezdjünk neki a florárium készítésnek?

Válasszunk megfelelő befőttes üveget!

Milyen befőttes üveg van a háznál? A régi típusú nagy uborkásüveg jó választás, hiszen impozáns floráriumot készíthetünk vele. Arra azonban ügyelnünk kell, hogyha választási lehetőségünk van, akkor olyan üveget válasszunk, amelyik nem karcos. Az üvegek ugyanis a hosszú évtizedek alatt egymáshoz csiszolódva megkarcolják egymást.
Az üveget egy nagyon alapos mosás után vizsgáljuk át! Minden bizonnyal találunk rajta csíkot, ami az öntés során keletkezett. Forgassuk úgy az üveget a beültetésnél hogy ez a csík lehetőség szerint ne zavarja a látványt!
A kis méretű modern befőttes üvegek legtöbbször valamilyen mintával készülnek. Gondoljunk arra hogy ez a minta nem fogja-e zavarni a látványt, hogyha elkészül a florárium…

És mivel fogunk benyúlni az üvegbe?

Az üvegbe ültetésnél a gyakorlatlanok azt szokták legtöbbször elfelejteni, hogy abba az üvegbe amibe ültetnek először még belefér a kezük, de később amikor már egy-két növény benne van a harmadikat már nem biztos hogy be tudják ültetni. Ezért mindenképpen gondoljunk a csipeszre, és mivel valószínűleg nagyméretű befőttes üveget fogunk elkészíteni, a csipesz legyen elég hosszú.

Jó szolgálatot tesz egy hosszú pálca, amivel be tudunk nyúlni elrendezni a talajt, a növényeket.

Hosszú csipesz használata

Zárt vagy nyitott floráriumot készítünk?

Már rögtön az elején el kell döntenünk, hogy nyitott vagy zárt floráriumot készítünk. Ez ugyanis meghatározza azt is, hogy milyen növényeket válasszunk, illetve a növények megfogják határozni azt, hogy milyen földkeverék szükséges.

Mivel tudjuk majd lezárni a befőttesüveget?

A nagy befőttesüveg tetejét lezárhatjuk akkor is, ha nincsen hozzá rátekerhető kupakunk. A több rétegben felrakott folpack hasonlóvá tehető a befőttes üvegek hagyományos celofán lezárásához. Arra mindenképpen figyeljünk, hogy ez a tető se eressze ki a párát.
A pozsgások vagy kaktuszok esetében semmiképpen se zárjuk le a befőttes üveget, ugyanis ezek a növények nem kedvelik a párát.

Növény beszerzés

A növény beszerzés sajnos nem úgy megy, hogy a Pinteresten kinézünk magunknak néhány floráriumot és az azokban lévő növényeket… olyan növényekkel járunk a legjobban, amelyeknek eleve apró leveleik vannak és amelyek nem az agresszíven terjeszkedő növényfajtákhoz tartoznak. Ugyanis minél nagyobb levelű egy növény és minél agresszívebb, annál hamarabb lesz a befőttesüvegünk inkább csak egy tömény növény levél-befőtt mint szobadísz-florárium…

Nézzünk körül a kertészetekben, barkácsáruházak kertészeti osztályain, stb.

párakedvelő floráriumi növények

Dekorkő és egyben színvilág választás

A floráriumhoz választott kavicsok, sziklák, dekorkövek határozzák meg a designt és a hangulatot. Ezek eldöntése tehát teljesen szubjektív döntés.

Földkeverék és más alapanyagok

A növények igénye alapján kell összeállítani a földkeveréket. Választhatunk dekorációs kellékeket, sziklákat, mini figurákat, dekorhomokot. Itt aztán tényleg szárnyalhat a fantázia!

Figyeljük a floráriumot!

A zárt florárium önfenntartó és lényegében gondozásmentes, de nem odafigyelésmentes! Erről itt írtunk: Gondozásmentes, de nem odafigyelés-mentes

És a haladóknak: fekvő befőttes üveg florárium

Nos, ha az első befőttes üveg florárium jól sikerült, jöhet a következő lépcsőfok, a fekvő florárium!

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop