Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
plants-6520443_1920
plants-6520443_1920

Floráriumkészítés, mint terápia

Azt, hogy a természet jól hat a lelkünkre, sokan sejtjük… De vajon mire képes a természet egy kis szelete, a kert? Sőt, majd továbbmegyünk: miért jó a florárium és a floráriumkészítés a lelkünknek, és miért teszünk nagyon jót idős rokonainkkal, barátainkkal, ha floráriumot vagy florárium alapanyagokat adunk nekik ajándékba?

A természet gyógyít

A természet és a környezetükben élő növények jótékony hatását ösztönösen érezzük. Az ezzel kapcsolatos kutatások azonban meglepő módon igen későn kezdődtek, csak a 20. század 80-as éveiben. Ahogyan azt Kiss Tünde, a KertIkon tájépítésze írja:

Az 1980-as évek közepe óta az orvostudományban kialakult integrált megközelítés segített abban, hogy feléledt a kertek gyógyító erejébe vetett hit. Roger Ulrich-nak operált betegekkel végzett vizsgálatai nyomán elsőként bizonyította 1984-ben, hogy a kórházi ápolási idő hossza összefügg a fájdalomérzettel és azzal, hogy a fekvő beteg az ablakon keresztül természetet lát-e. Azok a páciensek, akiknek az ablaka kertre vagy természetes tájra nézett, hamarabb gyógyultak, és kisebb volt a fájdalomérzetük – ezzel összefüggésben kevesebb fájdalomcsillapító is fogyott.

https://www.kerttervezes-tajepitesz.hu/gyogyito-kertek-es-terapias-tajak/

A miniatűr kertek gyógyító hatása

Anne Ashberry az angliai Essex-ben alkotta meg terápiás minikertjeit. Vályúval kialakított szabadtéri asztaloknál kertészkedtek mozgásukban korlátozott és idős emberek. A tevékenység annyira jó hatással volt rájuk, sőt, sokakra, akik a miniatűr kerteket, asztalra varázsolt tájakat látták, hogy Ashberry ennek hatására írta meg a minikert készítés első szakkönyvét.

Floráriumkészítés mint művészetterápia

Kutatás a floráriumkészítés hatásairól

Az izraeli Tel-Hai Collage munkatársai a floráriumkészítés, mint művészetterápiás aktivitás hatását vizsgálták a kutatásban résztvevő főiskolai hallgatókra. A kísérlet során maguk a kísérletvezetők is olyannyira bevonódtak, hogy csapatépítő jellegű alkalmat is szerveztek a főiskola érintett kutatói számára, akik nagy élvezettel váltak kísérleti alanyokká!

Ezt olvashatjuk a főiskola honlapján:

“A művészetterápiák olyan anyagok felhasználásán és változatos kreatív folyamatokon alapulnak, amelyek hatással vannak és megváltoztatják az alkotó érzelmi élményét. A természetes anyagok a művészetterápiában használt anyagok részét képezik. Az elmúlt években a művészetterápiás szakma, valamint maga a művészeti világ a természetből származó anyagokkal, természetes terekben történő munkával bővült.

Kutatásunk két elemet kapcsol össze: az ökológiai florárium építését és egy miniatűr kreatív világ létrehozását üvegtartályban, amely a művészetterápia területe.

  • A florárium készítése összekapcsolhatja a természettel való fizikai érintkezés élményét és annak a tanulási és munkakörnyezetre gyakorolt ​​hatását.
  • A kreatív florárium építése egyedi személyes világot épít fel, módja lehet egy belső történet elmesélésének, kívánságok kifejezésének és pozitív érzések megteremtésének.

A Főiskolán végzett kutatások kísérleti és úttörő jellegűek, mivel a floráriumépítési folyamat emberre gyakorolt ​​hatását még nem vizsgálták. A kutatás egy integrált (kvantitatív és kvalitatív) folyamatra épül, amely a személyes növényterrárium kialakításának a résztvevőkre gyakorolt ​​hatását vizsgálja, valamint a floráriumgondozás időbeli hatását.”

“Kezdetben azt vizsgáltuk, hogy a florárium milyen hatással van a hallgatók főiskolai tapasztalataira, majd miután láttuk, hogy floráriumkészítőként számunkra is jelentős az élmény, úgy döntöttünk, hogy vizsgáljuk meg a floráriumkészítés hatását a Főiskola tantestületi vezetőségének tagjaira. Így úgy gondoltuk, hogy támogathatjuk a kutatást, és egyben megoszthatjuk ezt az élvezetes élményt a tantestület tagjaival, és lehetőséget biztosítunk számukra, hogy részt vegyenek a Főiskolán folyó egyedülálló kutatásban.”

A Művészetterápia Tanszék, amely a kreatív folyamatok érzelmi jelentőségét kutatja a terápiában különböző populációk körében, és a növényökológiával foglalkozó Környezettudományi Osztály munkatársai közösen készítettek floráriumot.

A résztvevőknek megindító élményben volt részük a növényekkel és természetes anyagokkal való munkavégzés során, és mindegyikük egyénileg alkotta meg a saját egyedi miniatűr világát. A hangulat játékos és meleg volt, a személyes mini üvegházak pedig látványosak voltak. A workshop hozzájárult a résztvevők mélyebb személyes ismeretségéhez és a köztük lévő kapcsolatok erősítéséhez is.

 

Florárium az idősek életében

Az idősek számára különösen fontos lehet, hogy értelmes, jó érzéseket keltő, hasznos tevékenységekkel foglalják el magukat. A minikertészkedés kiváló lehetőség erre.

Milyen eredményről számoltak be pl. az Artis Senior Living of Evesham idős lakói, miután részt vettek egy floráriumkészítő programon?

A résztvevők rendkívül pozitív visszajelzéseket adtak. Sokan katartikus élményről számoltak be, amikor elfoglaltságukból időt szakítottak a kikapcsolódásra és a stressz „eltemetésére”.

Számos előnnyel jár, ha bepiszkoljuk a kezünket. Tudtad, hogy a TALAJBAN található baktériumok valóban segíthetnek enyhíteni a depressziót?

A Harvard Medical School 2012-es tanulmánya kimutatta, hogy a talajban lévő mikrobaktériumok segítik a szerotonin felszabadulását a prefrontális kéregben. A prefrontális kéreg részt vesz a viselkedésben, a beszédben és az érvelésben, valamint a hangulatszabályozásban és a személyiségkifejezésben. A szerotoninszint növelése az agyban természetesen segíthet a depresszió, a fáradtság és a krónikus fájdalom leküzdésében.

Kézügyesség fenntartása

A florárium kialakítása és gondozása szintén segíthet a kézügyesség javításában. Az Oxford Academic The Journals of Gerontology című kiadványa szerint 60 éves kor után a kézfogás erőssége gyorsan csökken az izomrostok elvesztése miatt. Egyéb alapbetegségek, például ízületi gyulladás, neuropátia, dystonia vagy Parkinson-kór szintén okozhatják a kézügyesség elvesztését. Ez megnehezítheti az olyan egyszerű mindennapi feladatok elvégzését, mint az ingek gombolása, az ajtónyitás és a személyes gondoskodás. A kézhasználatot igénylő hobbi – különösen ha aprólékos mozdulatokra van szükség – szinte észrevétlenül járul hozzá a napi kéztornához.

Florárium karbantartás: ok a mozgásra, törődésre

A florárium is igényel karbantartást! A mindennapos megfigyelés, a forgatás is feladat, amely ad egy kis pluszt, egy kis motivációt az időseknek. Hetente át lehet fordítani az üveget, hogy a másik irányból érje a fény. A párásodás ellenőrzése és a növények növekedésének megfigyelése örömmel töltheti el a florárium gazdáját.

 

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »
blank

Penész a floráriumban

A kiszáradás mellett a penész okozza a legtöbb fejfájást a florárium tulajdonosoknak. Mitől jelenik meg a floráriumban? Mit lehet kezdeni vele? Hogyan lehet megelőzni? Hogyan

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop