Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
plants-3997523_1920
plants-3997523_1920

Miért tesznek jót nekünk a növények?

A beltéri kertészkedés, a szobanövények gondozása és a növényekkel való lakberendezés, dekorálás mindig is nagy népszerűségnek örvendett, de a közösségi média ezt a divatot méginkább erősíti. Az Instagramon felbukkanó zöldellő ihletésű belsőépítészeti elemek, a növények gondozásáról szóló YouTube videók, növény témájú podcastok és persze nem utolsó sorban a Facebookon megosztott cikkek, képek mind népszerűsítik a növényeket. Új kifejezés is van kialakulóban: “növény anyu” és “növény apu” bárkiből válhat!

A közösségi médiáról tudnivaló, hogy divatok jönnek-mennek, gyorsan virágzó majd elhervadó ötletek követik egymást. A beltéri kertészkedés, a szobanövények gondozása azonban stílszerűen örökzöld téma, ugyanis a cserepes növények (sőt, beszéljünk haza! a floráriumok) felüdítik lelkünket, javítják egészségünket, igazi lelki wellness-ben részesítenek minket.

Mit mondanak a kutatások, milyen előnyei vannak, ha növényekkel osztjuk meg lakásunkat vagy irodánkat?

A beltéri növények 7 előnye

Tudvalevő, hogy a szobanövények és a szépen gondozott kertek tulajdonosai szívesen osztják meg életterüket ezekkel az élőlényekkel. Vannak-e egyéb érveink is, mint hogy a zöld növény, a zöldfelület önmagában szép és esztétikus. Mit mond erről a tudomány, mit mondanak a növényekkel kapcsolatos kutatások?

1. A szobanövények segíthetnek a stressz csökkentésében

Egy, a Journal of Physiological Anthropology című folyóiratban megjelent tanulmány eredményei szerint az otthoni vagy irodai növények környezetében az ember otthonosabban, nyugodtabban és természetesebben érzi magát. Röviden: stresszmentesen.

A vizsgálat során a résztvevők két különböző feladatot kaptak: egy szobanövény átültetését vagy egy rövid számítógépes feladat elvégzését. Minden feladat után a kutatók megmérték a stresszhez kapcsolódó biológiai tényezőket, beleértve a pulzusszámot és a vérnyomást.

Megállapították, hogy a beltéri kertészkedési feladat csökkentette a résztvevők stresszreakcióját. A számítógépes feladat viszont a pulzus és a vérnyomás megugrását okozta, annak ellenére, hogy a vizsgálat résztvevői fiatal férfiak voltak, akik számára a számítógépes munka nem volt idegen.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a növényekkel végzett munka csökkentheti mind a fiziológiai, mind a pszichológiai stresszt.

2. A növények javíthatják az összpontosítást

A növények segítenek a tanulásban is! Sajnáljuk, a műanyag növények és élethű növény imitációk ebben nem segítenek…

Egy 23 résztvevőt magában foglaló kisebb tanulmányban a kutatók egy-egy osztályterembe ültették a hallgatókat, ahol a következő környezetet hozták létre: műnövény, valódi növény, növény fényképe vagy egyáltalán nincs növény.

A résztvevők agyi vizsgálata azt mutatta, hogy azok a hallgatók, akik valódi, élő növényekkel tanultak az osztályteremben, hatékonyabban figyeltek és jobban tudtak koncentrálni, mint a többi csoport diákjai.

3. A növényekkel végzett munka terápiás lehet

A mentális betegség tüneteit tapasztaló emberek számára a beltéri kertészkedés terápiás hatással járhat, vagyis segíti a gyógyulást.

Depresszióban, szorongásban, demenciában és más betegségekben szenvedők állapotának javítására próbálták ki a kertészkedést, mint gyógymódot.

Noha a kertészeti terápia évszázadok óta létezik, modern verziója a háziorvosok “gyógyszer-palettájára” is felkerült: az angliai Manchesterben az orvos akár cserepes növényeket is írhat fel depressziós vagy szorongásos tünetekkel küzdő betegek számára. A betegek megkapják a cserepes növényt, amelyet gondozhatnak, majd egy nagy közösségi kertbe hozhatják és ültethetik el, bekapcsolódva ezáltal a közösség életébe is.

4. A növények elősegíthetik a betegségből való gyorsabb felépülést

A növények és virágok látványa felgyorsíthatja a betegségből, sérülésből való gyógyulást vagy műtét utáni felépülést.

Egy 2002-es kutatás a kórházi környezet, kórházi körülmények hatását vizsgálta, konkrétan a zöld környezetre való kilátást, rálátást. A kutatás azt mutatta, hogy a különböző műtétekből felépülő embereknek kevesebb fájdalomcsillapítóra volt szükségük, és rövidebb ideig tartózkodtak kórházban, mint azoknak, akik gyógyulási időszakukban nem figyelhettek, nem láthattak zöld környezetet.

5. A növények növelhetik a termelékenységet

Nos, könnyen kiderülhet, hogy az irodában a legjobb kollégád egy pletyka volt… Na nem az irodai, hanem a növény…

Több tanulmány is megállapította, hogy a munkaterületen, az irodában lévő növények mind a termelékenységet, mind a kreativitást növelik. Egy 1996-ban készült, gyakran idézett tanulmány kimutatta, hogy az egyetemi számítógépes laboratórium diákjai 12 százalékkal gyorsabban dolgoztak, és kevésbé voltak stresszesek, amikor növényeket helyeztek el a közelükben.

Egy 2004-es tanulmány kutatói arra kérték az embereket, hogy alkossanak kreatív asszociációkat. A résztvevők jobban teljesítettek, amikor egy növény velük volt a szobában.

Egy 2007-es tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akiknek a munkahelyén több növény van, kevesebbet vannak betegállományban, és produktívabbak a munkában.

6. A növényektől szebbnek látod a munkád és vállalkozást, ahol dolgozol

A városi park látványa javíthatja bárkinek a munkával való elégedettségét – de milyen meglepő! egy cserepes növénynek hasonló hatása lehet!

Kutatók több mint 440 Amazon-alkalmazottat kérdeztek meg Indiában és az Egyesült Államokban.

Megállapították, hogy azok, akiknek irodai környezete olyan természetes elemeket tartalmazott, mint például a beltéri növények, munkájukkal elégedettebbek voltak és nagyobb elkötelezettséget éreztek a szervezet iránt, mint azok, akik körül nem voltak természetes környezeti elemek.

A kutatók szerint a természetes környezeti elemek elősegítették a munkahelyi stressz és szorongás csökkentését.

7. A növények javíthatják a beltéri levegő minőségét

Annak kutatása, hogy a növények hogyan tisztítják ki a levegőből a káros szennyezőanyagokat – ezt hívják fitoremediációnak – a NASA 1980-as években végzett tanulmányával kezdődött. (Tiszta Levegő NASA tanulmány)

A kutatók ezután a lezárt űrhajó levegőminőségének javítási lehetőségeit keresték, és arra a következtetésre jutottak, hogy a szobanövények gyökerei és talaja jelentősen csökkentik a levegőben lévő illékony szerves vegyületek mennyiségét (VOC).

A legfrissebb eredmények azt sugallják, hogy nagyon nagyszámú növényt kellene lakásunkban vagy irodánkban tartani ahhoz, hogy a tisztítási hatékonyság megegyezzen a modern bioszűrők és más technológiák légtisztító hatékonyságával.

Ha úgy döntesz, hogy szobanövényeket vásárolsz a levegő természetes felfrissítésére, a következőket érdemes számításba venni:

 • areca, törpe datolya és bambusz pálma
 • bostoni páfrány
 • gumifa
 • póknövény
 • fikusz

Válassz olyan beltéri növényfajtákat, amelyek biztonságosak a gyermekek és a háziállatok számára

A “mérgező növény” verdikt kimondása nem egyszerű, már csak azért sem, mert egyes növényeknek csak bizonyos részei mérgezőek, más növényrészek nem azok. Ha azonban biztosra akarunk menni, új növény vásárlása előtt nézzünk utána, nem mérgező-e, ha kisgyerek vagy háziállat (macska, kutya, törpenyúl stb.) hozzáférhet.

Mérgező szobanövények

OLYAN NÖVÉNYEK, AMELYEK VESZÉLYESEK LEHETNEK GYERMEKEKRE VAGY HÁZIÁLLATOKRA
Nagyon mérgező:

 • ciklámen

Mérgező:

 • amarillisz
 • anyósnyelv
 • buzogányvirág
 • gumós begónia
 • könnyezőpálma
 • kroton
 • jácint
 • mikulásvirág
 • rákvirág
 • szobafikusz

Enyhén mérgező:

 • agglegény pálma (zamioculcas)
 • aszparágusz
 • sugárarália
 • szobai kankalin

A leginkább mérgező növények listáját megtalálod itt is: Mérgező növények (Wikipedia)

A mérgező szobanövényekről pedig itt olvashatsz részletesen: Mérgező szobanövények

További egészségügyi szempontok

A beltéri kerteknek lehetnek egyéb olyan hatásai is egészségünkre, amikkel számolni kell. Melyek ezek?

Figyeljünk a kártevőkre!

A szobanövények úgy működhetnek, mint a trójai faló: utat engedhetnek a rovarok, penészgombák és más kártevők térfoglalásának.

A növények átültetésekor célszerű résen lennünk. Ha a kertünkből vett földet használjuk, könnyen behozhatunk vele nem kívánatos lakótársakat, de sajnos előfordulhat az is, hogy a zsákos dísznövényföld a fertőzött…

A növények kiválasztása során figyeljünk az egyes fajok öntözési igényeire, mert a túlöntözés ideális körülményeket teremthet a penészgomba és más gombák növekedéséhez.

Ellenőrizzük rendszeresen a leveleket, szárakat, hogy időben észrevegyük a kártevők pl. tetvek jelenlétét.

Kiválthatnak-e a szobanövények allergiát vagy asztmát?

A szobanövények allergia és asztma szempontjából jellemzően nem okoznak gondot, ugyanis nem termelnek sok pollent.

Bár néhány vágott virág – például a nárcisz – virágport termel és asztmát okozhat, a kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy maguk a szobanövények okoznának asztmás rohamokat.

Ha a tüneteket nedvesség, penész vagy gombák váltják ki, előfordulhat, hogy gondosan oda kell figyelni a növényi cserepek talajnedvességére.

A lényeg

Az otthoni vagy irodai növény és a növénygondozás nagy örömforrás lehet. A beltéri kertészkedés enyhíti a stresszt, növeli a kreativitást, a termelékenységet és az összpontosítást, és elősegíti a gyógyulást. A szobanövények pozitívan befolyásolhatják az otthoni levegő minőségét is.

Megosztás:

És a többi...

blank

Florárium rétegek

A florárium különlegessége, hogy az üvegbe ültetés miatt a felszín alatt lévő rétegek is láthatóvá válnak, ráadásul mivel az üveg alul nem lyukas, és a

Tovább olvasom »