Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
palackkert felülnézet
palackkert felülnézet

Palackkertek

A palackkert az egyik legizgalmasabb floráriumtípus, ugyanis mindig ott motoszkál a nézőben a kérdés:

HOGY KERÜLT A NÖVÉNY AZ ÜVEGBE?

Sokan gyanítanak trükközést a háttérben, de elmondhatjuk, hogy nem, nem vágjuk szét az üveget!

Az üvegek

Retro üvegeket, patikai üvegeket vásárolunk legtöbbször, de használunk új palackokat is. A retro üvegek nem mindig tökéletesek. Előfordul, hogy egy-egy csiszolt dugós patikai üvegnek nincs meg a saját dugója, vagy az üvegekben vannak anyaghibák, de ezekben épp ez a klassz! Az új palackok esetében olyanokkal dolgozunk, amelyek egyrészt mutatósak, másrészt könnyen beszerezhetők. A retro darabok esetében erre természetesen nincs garancia. Vagyis ha megtetszik egy kész, azonnal elvihető darab, csapj le rá!

Palackkertjeink felépítése

A palack aljába kavicsréteget vagy dekorkő réteget teszünk, a kompozíciótól függően. Ez a réteg biztosítja, hogy ha valamiért több víz kerülne az üvegbe, az mindenképpen átszivárogjon és a növények ne álljanak pangó vízben.

A következő réteg a szűrést biztosító szénréteg. Ennek különösen fontos szerepe van a zárt floráriumok esetében, amelyekben az életet gyakorlatilag a víz körforgása tartja fenn, aminek pedig minél tisztábbnak kell lennie.

A növények számára legfontosabb réteg, a florárium földkeverék következik ezután. A talajban, elsősorban azért, mert vékony rétegben kerül az üvegbe, nincs túl sok tápanyag, így a növények növekedése relatíve lassabb. Ugyanakkor fontos tápanyagok sem hiányozhatnak belőle.

A palackkertek növényei azok a növények, amelyek számára nagyon előnyös, vagy hovatovább elengedhetetlenül fontos a magas páratartalom. Ugyanakkor az is előny, ha a növény alacsony növekedésű, vagyis természetes élőhelyén is apró termetű. Ilyenek elsősorban a természetes környezetük talajtakaró növényei. Ettől természetesen el lehet térni, főleg akkor, ha a növény lassú növekedésű – ilyen pl. a bambuszpálma, különösen a tápanyagszegény környezetben.

A felszínt moha beültetéssel, dekorkővel vagy apróbb szikladarabokkal borítjuk.

A palackkert beültetések a következő növényeket tartalmazhatják:

  • fittónia vagyis hálóslevél, több színváltozatban – ez adja a legszínesebb, a szemet legjobban vonzó részt a palackkertben
  • szeplősarc vagyis pettyeslevél
  • aprólevelű pilea változatok
  • moha – több fajta

Gondozásmentes a palackkert?

Lényegében igen. Attól függően, hogy a dugó mennyire zár légmentesen, néhány hónap után esetleg szükségessé válhat a víz pótlása, ami mindössze néhány kanálnyi vizet jelent.

Sokkal fontosabb azonban a megfelelő hely a palack számára. A színes levelű fittóniák több fényt igényelnek, vagyis mindenképp az ablak közelébe kell elhelyezni őket. A tűző napra azonban soha nem tehetjük őket, mert ilyenkor üvegházként működik a florárium, és túlmelegszik, megfőzve ezzel a növényt. Ez még a téli napon is előfordul!

 

Megosztás:

És a többi...