Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
növény cserépben
növény cserépben

Florárium növények – mi kerülhet a floráriumba?

A floráriumba nem az alapján választunk növényt, hogy mi tetszik, hanem hogy a növénynek milyen igényei vannak, mit szeret, milyen módon növekszik.

A fenti kijelentés evidenciának tűnhet, mégsem az! Lehet vásárolni is olyan floráriumot – nem a MiniKertnél… -, amelyben egyetlen összeültetésben van egy nedvességet és párát kedvelő növény és egy pozsgás… A készítő fel is hívja rá a figyelmet, hogy az egyiket sűrűn kell locsolni, a másikat ritkán. A “hogyan szeparáltuk el a két növény gyökérzetét és földjét” kérdésre nem térnek ki… Mi fog itt történni? Vagy kiszárad a párakedvelő, vagy berohad a pozsgás.

Floráriumi növénytípusok

A floráriumokba való növényeket alapvetően 3 csoportba sorolhatjuk:

  • magas páratartalmat és folyamatos nedvességet igénylő növények – őket ültetjük jellemzően zárt floráriumba, amelyet lévén önfenntartó rendszer, nem kell locsolni
  • nedvességet és páratartalmat kisebb mennyiségben igénylő növények – ők a nyitott floráriumok növényei, amelyeket hetente 2-szer, 3-szor is kell locsolni
  • szárazságtűrő pozsgások, kaktuszok – nyitott floráriumba passzoló növények, amelyeket ritkán kell locsolni

“Átjárás” az első két csoport között lehet.

Helyzetünket még tovább árnyalja, hogy a növények fényigényével is számolnunk kell.

Tökéletes florárium növény: trópusi, törpe vagy talajtakaró

A florárium egész évben a lakásban van, így tehát hasonló a klasszikus szobanövényekhez. A lakás hőmérséklete egész évben szinte állandó (tekintsünk most el a nyári hőségriadóktól), ezáltal a trópusi klímának felel meg a környezet. Sajnos a fűtés miatt előfordulhat, hogy a hőmérséklet ugyan trópusi, de a páratartalom nem, ezáltal tehát sokszor gondoskodni kell a növények környezetének párásításáról. A zárt florárium ezt megteszi önmagától, a nyitott florárium pedig formájából adódóan jobban megtartja a párát, mint a cserépben tartott növény.

A floráriumi növény is nő! A növény pedig igyekszik akkorára nőni, amit számára a genetikája diktál. A nagyobb méretűre növekvő növények valamennyire a tápanyag mennyiségével tarthatók kordában, de tudomásul kell venni, hogy egyesek kinőhetik a floráriumot.

Nyilvánvalóan előfordul, hogy használunk nagyobb méretűre növő növényt is, hiszen a kompozíció megkívánhatja. A kompozíció megmaradhat akár hónapokig is, és nem növi ki az üveget.

Ideális floráriumi növénynek a

  • törpe növésű fajták, illetve a
  • talajtakaró növények tekinthetők.

Miért nem jó a kerti növény floráriumba?

A kerti növények nem valók floráriumba, különösen ha hosszú távra tervezzük a floráriumot. Mi ennek az oka?

A mi éghajlatunkon a növények 4 évszakos növények. A téli időszak a növény számára a pihenés időszaka. Ha egy növényt beviszünk a meleg szobába, azt fogja gondolni, hogy örökké nyár van, így hamarosan kimerülhet és elpusztul.

Gyakran használt floráriumi növények

A MiniKert weboldalon mi összegyűjtöttük azokat a növényeket, amelyeket már használtunk a különböző beültetésekben: Floráriumi növények. Nem mindegyik ideális, akadnak köztük igazi sztárok és nagyon nehezen beszerezhető különlegességek is. Természetesen a teljesség igénye nélkül emeljünk ki néhányat, amelyek hálás alanyok egy-egy floráriumi beültetéshez:

Fogalmazzunk úgy, hogy ezek azok a növények, amikkel nem lőhetünk nagyon mellé.

Mininövények, floráriumi növények beszerzése

Ha florárium készítésére adjuk a fejünket, és hosszas kutatást végzünk, mely növények ajánlhatók, netalán még angol nyelvterületen is utánaolvasunk, miket ajánlanak, pillanatokon belül rájöhetük, hogy bizony közel sem egyszerű ezek beszerzése.

A nagy kertészeti áruházakban relatíve kicsi a választék a mininövényekből, és ha nem ismerjük az összes szobanövényt, jól tesszük, ha növényfelismerő applikációval az okostelefonunkban megyünk vásárolni, mert a címkékről nem sok mindent fogunk megtudni… Így előfordulhat, hogy valamilyen monstrum növény ifjonc változatát vesszük meg miniként, és pillanatokon belül kinövi az üveget.

A fenti listánkban azokat a növényeket szerepeltettük, amelyek esetében talán egy picivel több esélyünk van a beszerzésre… Az is előfordulhat, hogy egy-egy normál cserépnyi növényt kell megvenni ahhoz, hogy néhány apró hajtását beültethessük.

Sok esetben előfordul, hogy egy-egy miniatűr növény csak szezonálisan érhető el. Például bejött az országba néhány kamionnyi kávécserje bögrébe ültetve, és ha az a készlet kifogy a kereskedőktől, se égen, se földön nem lehet már mini kávécserjét találni.

kávécserjék bögrében
kávécserjék bögrében

 

Ha te magad szeretnél floráriumot készíteni és növénybeszerzési problémákba ütköztél, keress meg minket, hátha van mozdítható, eladható készletünk bizonyos fajtákból!

 

Megosztás:

És a többi...

blank

Florárium rétegek

A florárium különlegessége, hogy az üvegbe ültetés miatt a felszín alatt lévő rétegek is láthatóvá válnak, ráadásul mivel az üveg alul nem lyukas, és a

Tovább olvasom »