Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
nyitott-ablakok
nyitott-ablakok

Kell szellőztetni a floráriumot?

Nem!
Ez alól egyetlen kivétel van: ha túlságosan sok vizet tett a készítő az üvegbe a készítéskor.
Mennyi a “sok”?
Annyi, aminél a földréteg egésze sarasnak látszik. Ebben az esetben ugyanis a növények gyökere tulajdonképpen vízben áll, ami gyökérrothadást és a növény pusztulását okozza.
Vagyis technológiai hiba javításáról beszélünk ilyenkor, és magától értetődő módon csak addig van rá szükség, amíg a túl sok víz elpárolog.
A zárt florárium önfenntartó rendszer, ami igaz a víz és a gázok körforgására egyaránt.
A növények fény jelenlétében tehát nappal szén-dioxid gázt lélegeznek be, és oxigént bocsájtanak ki. Éjjel a gázcsere megfordul, olyankor használják azt az oxigént, amit nappal termeltek.
Széndioxid utánpótlást a tőzeg bomlásából szereznek.
Vagyis semmilyen gázra – levegőre, oxigénre – nincs szükség, ha már a lezárt florárium egyensúlya beállt.

Milyen egyéb okunk lehet még a florárium szellőztetésére?
A párásodás, ami nem a növények, hanem az ember problémája. A párásodás nem káros és a szellőztetéstől “nem múlik el”. A vízpára lecsapódást a hőmérséklet – akár napi! – ingadozása okozza, ami minden, nem túlfűtött lakásban alapállapot.
Ugyanakkor a párásodás miatti túlzásba vitt szellőztetés a florárium lassú, de biztos csörgősre száradását okozza. Ha a párásodás teljesen megszűnt, párakedvelő növényeink nagy valószínűséggel szenvednek!

Megosztás:

És a többi...

blank

A rovarhotel lakói

A rovarhoteledbe olyan méhek, darazsak, katicák, lepkék és más rovarok költöznek, amelyek számára a rovarhotel környezete eleve vonzó. Nem mindegy, hogy egy virágos erkélykertbe, egy

Tovább olvasom »

Florárium készítés

workshop