Barion Pixel
Keresés
Close this search box.
palackkert-belseje
palackkert-belseje

Növény terrárium vagy florárium?

Mi a különbség a két megnevezés között?
Semmi. A kettő ugyanaz. (Az egyes megnevezésekről: Florárium, terrárium, paludárium…)
Mindkettő üvegedénybe ültetett növénytársulást jelent.
És itt következik az érdekesség: az állatot nem tartalmazó terráriumot mi már floráriumnak hívjuk, míg az angolszász országokban ezeket plant terrarium, vagyis növény terrárium névvel illetik.

flotárium, folárium, floralárium, florálium, folárium, flolárium, florátium… vagyis inkább florárium…

Tudjuk, nehéz kimondani. Egyszerűbb lesz, ha a szó latin alkotóelemeire gondolunk, vagyis a “flora” – növény és az “arium” – hely szavakra.

Növény terrárium – plant terrarium – Ward terrárium

Az elsőként publikáló Ward után – aki egyébként az állatokra fókuszált – a befőttes üvegbe zárt mikro ökoszisztémát akkor is terráriumnak nevezik a világ nagyobbik részén, ha nincs benne látható állat. Ilyenkor azonban elé teszik a plant növény szót.

Hogyan alakult, hogy nálunk a florárium szó terjedt el?

Nos, akad olyan külföldi blogger, aki szerint Közép Európa országaiban a florárium megnevezés az olyan orosz jellegű… Hát csak két dolgot nem tudott az illető: hogy mi nem oroszul beszélünk és hogy a szó latin összetétel.
2006-ban Nagy Z. Norbert egy online írásában már a florárium szót használta. Megkeresésemre válaszolt, de arra sajnos nem tudott válaszolni, hogy vajon ki használta először a latin szót.
Vagyis a kutakodást folytatom!

Megosztás:

És a többi...

blank

Florárium rétegek

A florárium különlegessége, hogy az üvegbe ültetés miatt a felszín alatt lévő rétegek is láthatóvá válnak, ráadásul mivel az üveg alul nem lyukas, és a

Tovább olvasom »